Към 2020 година депресията ще бъде в списъка на най-разпространените заболявания в света. До този извод стигат психолози и медицински специалисти на базата на проучване на психическите заболявания, пише електронното издание MED daily.

Според проучването съвременният начин на живот оказва силно въздействие върху статистиката на психическите заболявания. Всеки пети жител на Земята има „диагноза". Голяма част от жителите на земята страдат от депресия, но отношението в различните страни към нея като заболяване е различно. Според водещи психиатри симптомите на тази болест са лошото настроение, отпадналост, апатия, загуба на апетит и сън, главоболие, астения.

Депресията дава отражение върху функционирането на другите системи на организма и често страдащите от депресия се оплакват от смущения в сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат.

Специалистите припомнят, че депресията трябва да се лекува, защото тя може да изведе човека от социума. Според Световната здравна организация диагностицирането на депресията може да предотврти 9 милиона смъртни случаи годишно.

Психолози свързват ръста на депресиите с увеличаването на числеността на градското население, но предугаждането на развитието на болестта е невъзможно. При това лечението на депресията не е по джоба на всеки, а и за различните хора не са приложими едни и същи методи за антидепресивно лечение.