Девет буса са спрени за нерегламентиран превоз на пътници от началото на седмицата. Това показват резултатите от първите три дена на разпоредените проверки от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Данните бяха оповестени на извънреден брифинг на ГКПП "Калотина".

От понеделник на четири ГКПП-та в страната започнаха масови проверки за незаконен превоз.

До момента са проверени общо 56 автобуса, като на 9 са свалени регистрационните табели поради липса на необходимите разрешителни. Наложена е принудителна административна мярка, като превозните средства са спрени от движение за 6 месеца, а на водачите ще бъде наложена парична санкция от 2000 лева. Най-много установени нарушения има на ГКПП "Русе" - 8 и 1 е на ГКПП "Кулата".

При един от спрените от движение микробуси на ГКПП "Русе" водачът е направил опит да даде нерегламентирано пари на служител на ИА "Автомобилна администрация". Случаят е докладван на Прокуратурата и е образувано досъдебно производство. 

Изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски обяви, че тези превози са изключително опасни, защото се извършват от нелицензирани водачи, които нямат разрешение за тази дейност, без застраховки за пътниците и без билети. Водачите управляват преуморени и често се случват инциденти с подобни превозни средства в Европа.

Масираните проверки ще се провеждат до края на месеца.

Припомняме, вчера стана ясно, че МПС ще бъдат спирани от движение за 6 месеца при нерегламентиран превоз.

Спират от движение МПС за 6 месеца при нерегламентиран превоз

Спират от движение МПС за 6 месеца при нерегламентиран превоз

По думите на шефа на КАТ Бойко Рановки това ще бъде най-голямата санкция