От управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" увеличиха помощта "де минимс" за овца/коза майка на 15 лв. Увеличението идва спрямо поетият ангажимент към протестиращите животновъди.

Общо 55 лв. на овца/коза ще получават земеделските стопани от седемте засегнати от чумата по дребните преживни животни общини - Болярово, Елхово, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево.

С тази помощ се предвижда стопаните да могат да покрият загуби от нереализиране на мляко, ценови разлики на изкупена продукция и затруднения при изхранване на животните.

Увеличават помощта "де минимис" на 47 лв. за стопаните на евтаназирани животни

Увеличават помощта "де минимис" на 47 лв. за стопаните на евтаназирани животни

Засяга животновъди в Бургас и Ямбол

По-рано през седмицата на заседание на фонда бе гласувано увеличение на  компенсирането на допълнителните разходи за животновъдите заради болестта чума по дребните преживни животни.

Помощта "де минимис" за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата се вдига от 25 на 40 лв. на овца/коза.

Те ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд "Земеделие" като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. 

Публикуваха заповедта за евтаназирането на животните от второто огнище на чума

Публикуваха заповедта за евтаназирането на животните от второто огнище на чума

Второ огнище на чума по дребните преживни животни в Ямболско

Необходимата евтаназия на овце и кози в засегнатите области доведе до бурни фермерски протести. Това даде отражение и за полемики на политическо ниво. 

Припомняме, лидерът на БСП Корнелия Нинова опроверга вътрешния министър Валентин Радев, че левицата е дала подкрепа за мерките срещу чумата. Нинова недоумява и защо се спира евтаназията. Корнелия Нинова иска и оставката на Румен Порожанов. Тя не приема взетите вече оставки като сериозно действие.

БСП иска още доказателства за чумата и още оставки

БСП иска още доказателства за чумата и още оставки

Нинова недоумява и защо се спира евтаназията

Припомняме, на извънреден брифинг вътрешният министър Валентин Радев обяви, че с министър Порожанов ще отидат в Народното събрание, за да се опитат да убедят всички политически сили да подкрепят мерките. По думите на Радев поведението на някои политически сили застрашава националната сигурност. Порожанов и шефът на БАБХ показаха бланки от изследвания от френската лаборатория. Експертите са категорични, че към момента две са огнищата на чума в страната - стадото на баба Дора в Шарково и едно в Болярово.

Временно евтаназията е спряна, именно заради напрежението в обществото, но общините със зарада от чума са поставени под строг контрол.