В битката между властта и прокуратурата всички са губещи - такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR адвокатът Димитър Марковски.

"Няма победители в тази война. Всички сме губещи. Да не говорим, че сме губещи и хората, които се занимаваме с право. Час по-скоро трябва да приключи тази конфронтация. Голям е фокусът върху личността на Гешев. Не бива да забравяме, че когато се фокусираме върху личността, се фокусираме и върху една цяла институция. Опасно е, когато има политически атаки към хора, които олицетворяват и ръководят една институция." - посочи юристът в студиото на "Денят ON AIR".

Прокурорите виждат масирана кампания за подчиняването им на политически кръгове

Прокурорите виждат масирана кампания за подчиняването им на политически кръгове

"Очевидно независимата прокуратура е трън в очите на някои представители на политическата класа"

По думите му липсата на финансови средства, на пари за експертизи в работата на досъдебното производство, ще е фатална. Той добави, че това ще се отрази на качеството на разследването и на реалната възможност да се разкриват криминалните престъпления.

"Ще изпаднем в положение на тържествуване на безнаказаността", подчерта Марковски.

Адвокатът коментира и темата със закриването на спецправосъдието.

Кирил Петков отсече пред Гешев: Закриваме спецправосъдието

Кирил Петков отсече пред Гешев: Закриваме спецправосъдието

Специализираните съд и прокуратура се закриват заради слаби резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност

"Ще отпадне едно сериозно звено от системата на правораздаването в България. Този специализиран съд се спряга като някаква чудовищна машина, като нещо, което е изградено по модел да мачка и да съсипва хора, а това не е така." - изтъкна той.

По думите му, ако спецправосъдието бъде закрито, има риск важни дела да започнат от начало и да се забавят.

"Съществува такъв риск. Най-тежката последица е това, че ще се забавят. Системата е претоварена." - отбеляза Димитър Марковски.

"Ще отнеме много месеци докато се прехвърлят физически делата от Специализирания съд към Софийския градски съд. Ще се забавят изключително много дела. Има и такива, които ще изтекат по давност." - добави той.

Адвокатът коментира и скандала от последните дни - "Барселонагейт".

"Има проверка, прераснала в досъдебно производство. Това означава, че вече там има разследващ екип, който събира доказателства. Става дума за едно специфично досъдебно производство, в което има международен елемент. По линия на европейската заповед за разследване прокуратурата е пуснала две заповеди. На базата на първата са постъпили тези 219 документа на испански, които разследващите ще анализират. Те са длъжни да ги анализират и съпоставят - накрая, когато съберат доказателствата, трябва да се очертае една картина и да стане ясно дали има или няма престъпление." - поясни Марковски.

ДАНС получили от Испания мейли с медийни публикации по Барселонагейт

ДАНС получили от Испания мейли с медийни публикации по Барселонагейт

Тончев не е отговорил за отнетия допуск на Сотир Цацаров

Събеседникът е категоричен - има вариант да бъдат проследени парите, тъй като става дума за трансфери и транзакции към определени търговски дружества.

"Ако вървят транзакции от офшорни компании - да се проследи собствеността и произходът на парите, на титулярите по тях. Не е невъзможно да се стигне до установяване на парите и титулярите." - каза още адвокатът.

Запитан, какво е нужно да се промени в правосъдната ни система, Марковски отбеляза: "Аз съм привърженик на изваждането на прокуратурата от системата на съдебната власт. Това трябва да бъде една абсолютно автономна институция, която да не бъде обаче безконтролна."