Вътрешна проверка ще покаже дали са спазени всички изисквания за сигурност, както и цялостната организация на състезанието Планинско изкачване Благоевград. Тя е назначена след смъртта на пилота Георги Георгиев в събота, 24 април 2021 г., съобщиха от Сдружение "Автомобилна федерация на България" (АФБ).

Очаква се комисията да излезе със становище до 45 дни. Председател на комисията е Калоян Станчев (главен секретар на АФБ). Под негово ръководство ще бъде проверено спазени ли са процедурите за сигурността преди и по време на състезанието, както и всички други изисквания за провеждане на автомобилното състезание.

Рали състезател загина край Благоевград след удар в стена

Рали състезател загина край Благоевград след удар в стена

Мъжът е на 49 години

Работата на комисията ще включва документална проверка, оглед на мястото на инцидента, събиране на информация от присъстващите служебни лица от АФБ и пилоти на мястото на състезанието. Изискани са документите от организатора, както и от състезателния клуб, към който е лицензиран загиналия пилот - Грийн Фокс Моторспорт.

Организаторът на Планинско изкачване Благоевград организира и провежда състезания от над 15 години. Ако бъдат установени пропуски, ще бъдат приложени най-строгите наказания към виновните лица, уверяват организаторите.

По-рано от Окръжна прокуратура Благоевград съобщиха, че са образували досъдебно производство по чл.343, ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

До сега е извършен оглед на местопроизшествието, иззети са записи от видеокамери, назначени са експертизи, приобщени са писмени и веществени доказателства.