Редица документални нарушения са извършени при проведеното лечение на 17-годишната родилка в болницата в Горна Оряховица. Това показват резултатите от проверка в лечебното заведение, извършена от Изпълнителна агенция „Медицински одит", съобщиха от пресцентъра на МЗ, на които се позовава zdrave.net.

Проверка установи лекарски грешки около смъртта на 4-годишната Гери.
                           Още...

На 28 ноември 2010 г. Боряна Георгиева от Лясковец търси Спешна помощ заради силни болки ниско в корема, започнали преди два дни. Филиалът в Горна Оряховица насочва момичето в АГ-отделението на МБАЛ „Горна Оряховица" с данни за бременност в 6-7 лунарен месец. В болницата е направена ехография на пациентката и тя е настанена в родилна зала. На изследването обаче липсват данни за точния час и дата на провеждането му, като и имената на пациентката.

Според писменото становище на дежурния лекар - д-р Стефан Лазаров, той е направил епизиотомия (разрез, улесняващ раждането), пукнал е околоплодния мехур на момичето, от който са изтекли води. След това с един напън е изродил плод без видими признаци за живот, направил е абразио.

В историята на заболяването на пациентката обаче липсват данни за извършването на епизиотомия, за вида на околоплодните води, за плода - колко тежи, имал ли е признаци на живот, дишане, сърцебиене, определяне на гестационната седмица по морфологични критерии и др.

Също така в официалната документация липсват данни за това дали е извършена реанимация, няма епикриза, данни за кръвната група на майката, не са изследвани хепатитните й маркери, въпреки че тези дейности са задължителни. Освен това не е изпратен материал от абортивен плод за хистологично изследване.

Констатирано е и разминаване в часовете на повикването на Спешна помощ - час на тръгване 15.40, час на пристигане 15.50, и часа на прием в болницата - 15.20. Липсва информация и за случая в рапорта на лекарите в АГ-отделението. Всички тези пропуски показват, че не са спазени медицинските алгоритми за поведение в подобни случаи, сочат резултатите от проверката.

За констатираните нарушения ще бъдат съставени актове. По случая тече досъдебно производство, целият доклад е предоставен на прокуратурата, което не позволява пълното му представяне, уточняват от здравното ведомство.