Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски подписа протокола за назначаването на доц. Димитър Раденовски за директор на болница "Пирогов".
Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Срокът, в който участниците в конкурса за директор на лечебното заведение можеха да обжалват решението на комисията за подредбата на класирането им, изтече вчера в 17.30 часа, но нито един от четиримата не е обжалвал решението.

Припомняме, конкурсът се състоя на 6 август, след като министърът на здравеопазването освободи дългогодишния директор доц. Спас Спасков.
След д-р Раденовски бяха класирани д-р Владислав Христов, д-р Александър Червеняков и д-р Владислав Иванов.
До самия конкурс се стигна след като лекари и здравни работници от „Пирогов" започнаха протести, които прераснаха в първата ефективна стачка в здравеопазването в страната.

От днес с подписването на протокол-решение от страна на министър Гайдарски, доц. Димитър Раденовски е член на Съвета на директорите на „Пирогов" и негов изпълнителен директор.
Предстои вписване на новия съвет в регистъра според Търговския закон.

По информация на Инфо радио представители на Стачния комитет на "Пирогов" и новият директор на болницата д-р Димитър Раденовски ще се срещнат утре.
На срещата ще бъдат уточнявани основните параметри за бъдещите преговори с Министерството на здравеопазването и заплатите на работещите в лечебното заведение. Медиците ще се запознаят с програмата, изготвена от д-р Раденовски, за стабилизиране на болницата.
Очаква се през следващия месец заплатите в "Пирогов" да бъдат със сто лева по-високи за висшия медицински персонал, със 70-80 лв. - за медицинските сестри, и с 55 лв. - за санитарите, каза председателят на Стачния комитет д-р Кръстьо Пенчев.