Доживотен затвор получи бездомника, оправдан на първа инстанция за убийството на свой познат. Решението е на Варненския апелативен съд след протест на прокуратурата, съобщиха от съда.

Припомняме, около 20 януари 2017 г. във Варна двама клошари убиват трети в изоставена постройка във Варна. Единият от нападателите - 46-годишният подсъдим Валери М. е оправдан. Другият - 58-годишният Димитър Д. е осъден на 19 години затвор. Двамата са пребили 63-годишният бездомник Иван.

Спрямо съучастника му Димитър Апелативният съд потвърди изцяло наложеното наказание от Варненския окръжен съд - лишаване от свобода за срок от 19 години.

Двамата подсъдими водели скитнически живот във Варна. Роденият в русенско село Димитър пристигнал във Варна през 2013 год. Изкарвал прехраната си чрез просия пред катедралния храм и спял в подлеза.

46-годишният Валери дошъл във Варна през 2016 год. от Австрия, където работел. Запознали се с 63-годишния Иван чрез друг скитник, който нощувал при него през зимата в изоставен строеж, близо до гарата във Варна. Иван прибрал в изоставения строеж и останалите бездомници.

Между 6 януари до 12 януари 2017 г. четиримата мъже излезли сутринта от убежището си в строежа и всеки тръгнал по своя път - едни по казаните за смет, други - по пазара при търговците. След като пил, 63-годишният Иван се почувствал зле и се върнал да си почива в строежа.

Останалите трима се прибрали по-късно. Избухнал спор за пари, които Валери смятал, че Иван му дължи. Разправията била и заради разхвърляните вещи из помещението.

Тогава Валери и Димитър, който ходел с бастун, се нахвърлили върху лежащия на дюшек на земята свой домакин. От ударите бастунът на Димитър се счупил.

Следващите пет-шест дни тримата продължили с обичайните за скитническия им живот занимания. Трупът на 63-годишния Иван бил хвърлен на строежа. Изчезването на възрастния човек направило впечатление на търговците от пазара, на които той помагал срещу дребни суми.

На 12 януари 2017 г. полицаите направили рутинна проверка на обитаваното от скитниците помещение. Така било установено, че Валери е обявен за издирване в Австрия. При проверката е арестуван. Същите полицаи проверили изоставения строеж и на 5 януари. Тогава видели, че там нощувал и Иван, който липсвал при проверката.

На 20 януари 2017 г. подсъдимият Димитър не издържал да пази повече тайната за убийството, отишъл в полицията и разказал за станалото. Тялото на убития Иван било извадено с водолаз от наводненото подземно ниво на изоставения строеж.

Присъдата на Апелативния съд подлежи на касационна проверка пред ВКС.