Софийски градски съд постанови присъда доживотен затвор за Николай Арабаджиев, който миналата година уби съученика си Атанас Атанасов.

Припомняме, вечерта на 20 май 2008 г. разчлененото тяло на дванайсетокласника беше намерено в кофа за смет в столичния квартал "Гевгелийски".

СГС осъди Арабаджиев на доживотен затвор при специален режим, въпреки че обвинението поиска само 20 г. Той трябва да заплати и по 500 хил. лв. на майката и на бащата на убития Атанас Атанасов.

Според съдия Николай Младенов Арабаджиев умишлено е убил съученика си Атанас, при това с особена жестокост.

Междувременно друг състав на СГС осъди австралиеца Джок Полфрийман на 20 години затвор за убийството на 20-годишния Андрей Монов.
                      Още...

Припомняме, адвокатът на Арабаджиев Марин Марковски поиска да смекчи деянието, опитвайки се да докаже, че момчето е станало жертва на хомосексуален тормоз.

И днес Марковски отново настоя, че клиентът му е жертва на жестоко хомосексуално насилие. Това по думите му не е оправдание за извършеното деяние, но прави убийството по-разбираемо.

Когато започна производството срещу Николай Арабаджиев, той имаше право на съкратени съдебни следствия, каза още защитникът на ученика-„касапин".

Той изтъкна, че не е изненадан от присъдата, тъй като по думите му, цялото поведение на съдия Николай Младенов е подсказвало, че тя ще бъде такава.

Това, което стана в съдебна зала, няма нищо общо със законността, коментира още адвокат Марин Марковски.

Той е убеден, че на втора инстанция ще бъде приложено съкратено съдебно следствие и по този начин присъдата на Арабаджиев ще бъде намалена под 15 години.

Бащата на жертвата и неговите близки със сълзи на очи приеха решението на съда.

Очаквах присъдата. За нас тя е очаквана, заяви бащата на убитото момче Христо Атанасов.
Повярвахме в българското правосъдие, допълни още той.

На въпрос ще има ли сили за евентуално обжалване Христо Атанасов отговори: Ще се наложи.

Николай Арабаджиев бе задържан преди година, след като полицията установи, че разчлененият труп, открит в столичния квартал "Западен парк", е на 19-годишния приятел на Николай - Атанас.

Междувременно друг състав на СГС гледа още едно знаково дело - за убийството на 20-годишния Андрей Монов. И по това дело прокуратурата поиска доживотна присъда за австралиеца Джок Полфрийман.