От Софийска градска прокуратура (СГП) внесоха в съда обвинителен акт за причинена смърт на работник и средна телесна повреда на друг, станали на столичен строеж, съобщиха от прокуратурата.

Тодор В. е обвинен за това, че в качеството си на представител на "АТМ - Център" АД и технически ръководител на строителен обект поради немарливо изпълнение на дейността си е причинил смъртта на работник и средна телесна повреда на друг. Това е станало при строително - монтажни дейности.

Строителна платформа се срути върху двама души в София

Строителна платформа се срути върху двама души в София

Екипи на пожарната са извадили пострадалите

На 01 септември 2015 г. в София, бул. Цариградско шосе № 131, на строителен обект "Осеметажен надземен паркинг за леки автомобили" - Тодор В., в качеството си на представител на "АТМ - Център" АД и технически ръководител на обекта, в нарушение на разписаните му в нормативни актове задължения допуснал изграждането, монтирането и експлоатацията на товарна платформа за вдигане и сваляне на леки автомобил, която е с повишена опасност.

Това съоръжение трябва да се обслужва само и единствено от правоспособни работници и служители, но Тодор В. възложил изработването и монтажа й на лица, които нямат придобита квалификация и правоспособност по професията.

За самото съоръжение не е изготвен индивидуален проект за изграждане. То било с неизправни и липсващи предпазни устройства (аварийна заклинваща спирачка) и не е преминало през допълнителни изпитвания и изследвани за сигурността му. Поради това се явявало негодно за експлоатация.

Допуснатите от Тодор В. нарушения довели до падане на технически неизправната товарната платформа от височина върху бетонния под на сградата. При удара й със земята настъпила смъртта на един работник и средна телена повреда на друг.

Тежко остава състоянието на премазаните вчера работници

Тежко остава състоянието на премазаните вчера работници

Строителна платформа от 5-тия етаж се срути върху двама

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение Тодор В. може да получи затвор от 1 до 6 години.

По второто обвинение той може да бъде осъден на лишаване от свобода до 2 години или пробация.