Финансовият министър Симеон Дянков не пожела да коментира подробно скандалите в „Пирогов" с аргумента, че е лично обвързан с болницата. Пред БНТ той припомни, че детето му е било лекувано там от прекрасни по думите му лекари и поради тази причина той самият предпочита да стои „малко по-далеч от казуса".

Все пак финансист номер едно посочи, че скандали най-често се случват в нереформирани с години сектори, какъвто и е този на здравеопазването.

От думите на Дянков стана ясно, че в управителния борд на „Пирогов" ще влязат двама финансисти. Става въпрос за одитори, които ще съветват ръководството как да се осъществяват обществени поръчки. Припомняме, именно по този пункт лечебното заведение беше атакувано и от здравния министър Десислава Атанасова.

Вицепремиерът Дянков изтъкна, че финансистите в борда на института за спешна помощ ще спомагат за по-голямата отчетност и прозрачност на болницата. Според него директорът на „Пирогов" проф. Димитър Раденовски може да се справи с управлението на повереното му лечебно заведение и няма нужда да бъде сменян, ако обаче бъде заобиколен от финансови експерти.

От думите на Дянков стана ясно, че проверки като тази, извършена в „Пирогов", ще последват и във всички държавни болници. Аз съм убеден, че в която и голяма болница да се влезе, ще има подобни резултати, изтъкна той.