С разпит на бившия главен секретар на Министерство на здравеопазването проф. Пламен Кенаров продължи делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски.

Двамата са обвинени във връзка с вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

По време на днешното съдебно заседание от четирима призовани свидетели в залата се яви само бившият главен секретар на здравното министерство.

Припомняме, Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил.дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Москов не знаел дали Борисов ще свидетелства по делото

Москов не знаел дали Борисов ще свидетелства по делото

Когато търсиш под вола теле, търсиш премиери и президенти, обясни той

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитетът на Министерството на здравеопазването се оронва и се създава недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Това определя деянието като особено "тежък случай". Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинение на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв.

Москов: Разкарват ме като мечка по съдилищата

Москов: Разкарват ме като мечка по съдилищата

Смята че все едно е обвинен, че е пресякъл на зелено