От Еврокомисията поискаха България, Полша, Испания и Обединеното Кралство да транспонират изцяло Директивата на ЕС относно безопасността на свързаните с нефт и газ дейности в крайбрежни води, съобщиха от ЕК.

Директивата за енергийната ефективност (Директива 2013/30/ЕС) е набор от правила, които да спомогнат за предотвратяване на аварии, както и за бързо и ефективно реагиране при възникването на такива аварии в инсталации за нефт или газ в крайбрежните води. Държавите членки трябва да гарантират, че предприятията, на които те предоставят лиценз за проучване или производство, разполагат с достатъчно финансови ресурси и имат необходимия технически опит, както и че поддържат на разположение ресурси, към които да се прибегне при необходимост.

Нефт бликнал в черноморското находище Хан Аспарух
Обновена

Нефт бликнал в черноморското находище Хан Аспарух

Откритието е направила френската компания "Тотал"

Предприятията също така носят пълната отговорност за екологични щети, причинени на защитени видове и естествени местообитания, се казва в настояването на ЕК. Директивата трябваше да бъде транспонирана в националното право до 19 юли 2015 г. Днес от Комисията изпратиха мотивирани становища до България, Полша, Испания и Обединеното кралство, след като установиха пропуски в националното законодателство, с което директивата се транспонира.

Купуваме втори нефтосъбирач за почистване на Черно море при аварии

Купуваме втори нефтосъбирач за почистване на Черно море при аварии

Ще бъде купен от българска страна

Двумесечен е срокът към четирите държави членки, които трябва да изпълнят своите задължения. В противен случай Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях.