България е една от страните в Европейския съюз, където средната продължителност на съдебните дела за корупция е най-голяма. Това показват данни от доклад на Европейската комисия за ефективността на правосъдните системи в страните членки.

По данни на комисията у нас се решават най-малко дела от този тип на годишна база. На другия полюс е Словения, където за същото време на първа инстанция се решават около 800 дела.

В 12-страни членки на ЕС делата за корупция се решават до 1 година.

Снимка 621909

Източник: ЕК

Докладът изследва и независимостта на съдебната система. Проучването в таза област показва данни за 2016, 2021, 2022 и 2023 г. Забелязва се тенденция на намаляване на доверието в съдебната система в България.

Според данните за 2023 г. около 30% от българските граждани са на мнение, че съдебната система е справедлива и независима. Този дял е почти не се променя през годините. Расте обаче недоверието към съдебната система. Близо 60% са на мнение, че съдебните решения не са независими и безпристрастни.

Снимка 621908

Източник: ЕК

На другия полюс са страни като Финландия, Дания и Австрия, където между 80 и 90 процента имат доверие в съдебната система.

Друго нещо, което отбелязва доклада на ЕК, е че България е на едно от последните места в ЕС по употреба на дигитални технологии в съдилищата. Едва 8 държави членки имат готови за цифрови технологии процедурни правила, които позволяват изцяло или предимно използването на разстояние комуникация и за допустимостта на доказателства само в цифров формат.

Дело за обида у нас: точи се 13 години, 8 от тях в шкаф на СГС

Дело за обида у нас: точи се 13 години, 8 от тях в шкаф на СГС

Инспекторатът е проверил 117 заявления за компенсация за три месеца