Изпълнителната агенция по околната среда обжалва решението на Софийския административен съд, който поиска агенцията да публикува данни за качеството на въздуха в София за 4 години назад.

Неправителствената организация "За Земята - достъп до правосъдие" обаче продължава да държи на искането си данните за качеството на въздуха и наличието на фини прахови частици в столицата да бъдат обнародвани.

България и 15 държави от ЕС вероятно ще бъдат осъдени за фините прахови частици

България и 15 държави от ЕС вероятно ще бъдат осъдени за фините прахови частици

Зеленият бизнес трябва да се подпомага, категоричен Нено Димов

Пред bTV директорът на дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда" Валери Серафимов обясни, че няма почасова норма за стойностите на фини прахови частици във въздуха, което позволявало на отделните общини да тълкуват данни неправилно.

Друго обаче е мнението на Генади Кондарев, който членува в неправителствената организация. Според него острата реакция на агенцията не може да бъде повод да се спира информация от гражданите.

Съдят Столичната община за критичното замърсяване на въздуха

Съдят Столичната община за критичното замърсяване на въздуха

София била управлявана 2 години без стратегия за качеството на въздуха

Припомняме, Софийският административен съд поиска от Изпълнителната агенция по околната среда да публикува почасовите данни за качеството на въздуха в София. Агенцията трябва да "върне лентата" за последните 4 години. Решението дойде в отговор на жалбата на сдружението "За Земята - достъп до правосъдие".

Агенцията обаче обжалва решението. Предстои окончателната дума на Върховния административен съд по делото.

МОСВ се заема с всички екологични предизвикателства

МОСВ се заема с всички екологични предизвикателства

Здравословна околна среда, председателство на ЕС и климатични промени са основните приоритети за Нено Димов

Сдружението "За Земята - достъп до правосъдие" се представлява от адвокат Александър Кашъмов и Програма "Достъп до информация". По думите на Кашъмов с действията си Столичната община и Изпълнителната агенция по околната среда отказват да достъп до информация, която има голямо обществено значение.

Според Кашъмов почасовите данни за стойностите на фини прахови частици ще помогнат при анализа на пиковите моменти в деня, когато замърсяването е най-голямо. След съпоставка на данните ще може да се образува "една разумна картина", от която гражданите да разберат дали институциите адресират проблемите и предприемат някакви мерки.

Според юристът в ИАОС Евелина Турмакова данните не били скрити. Информацията била публикувана на сайта на Столична община. На сайта обаче почасови стойности няма.

СОС се съгласи за безплатния градски транспорт при замърсяване на въздуха

СОС се съгласи за безплатния градски транспорт при замърсяване на въздуха

Приеха Програма за качеството на въздуха в София до 2020 г.

Припомняме и че в началото на месец април Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди България за неспазване на задълженията си по директивата за качеството на въздуха. Тогава се оказа, че страната ни не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на ЕС. Според решението на Съда България не е спазвала системно както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за концентрациите на прахови частици в няколко града.