Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" иска от Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС) да изберат публично 5-членния състав на ВАС, който ще разглежда на следваща инстанция отмененото от 3-членен състав правителствено решение от декември 2017 г., с което беше променен планът за управление на Национален парк "Пирин".

Според екоактивистите в поредица от изявления в медиите представители на правителството открито са заявили, че са сигурни, че 5-членен състав на ВАС ще отмени решението на 3-членния състав на ВАС.

Припомняме, с решението си от 27 юли тази година ВАС отмени решението на Министерски съвет за промяна плана за управление на Национален парк Пирин.

ВАС отмени промените в плана за "Пирин"

ВАС отмени промените в плана за "Пирин"

Опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях

Към днешна дата не се знае със сигурност, че правителството ще обжалва, но изявленията на негови представители са в такава посока, пишат природозащитниците.

В съответствие с чл. 9 от Закона за съдебната власт разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им.

"За съжаление, в приетата от ВСС "Единна методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата" правомощието за разпределение на делата е предоставено на административните ръководители на съдилищата, без да е предвиден публичен контрол върху осъществяването, поради което често се твърди, че съставите са манипулирани", притеснени са от коалицията "За да остане природа в България".

Евродепутати призовават ЕК да накаже България за Пирин и Кресненското дефиле

Евродепутати призовават ЕК да накаже България за Пирин и Кресненското дефиле

Правителството отчаяно опитвало да заобиколи еврозаконите за Пирин и Кресна

Поради това активистите искат случайното разпределение на това дело, към което има висок обществен интерес, да бъде поставено под съмнение и да има справедлив съдебен процес на двете страни.

Коалицията отправя искане до ВСС и председателя на ВАС да организират публично разпределение на делото, като всички членове на състава да бъдат определени на случаен принцип в присъствието на журналисти и IT експерти.

Природозащитници призовават Борисов да не се обжалва решението на ВАС за Пирин

Природозащитници призовават Борисов да не се обжалва решението на ВАС за Пирин

Виждат дълбок проблем в прилагането на природозащитните политики от МОСВ

Припомняме, това няма да бъде прецедент - подобно бе разпределението по едно от делата срещу Цветан Цветанов за отказано използване на специални разузнавателни средства, за което на две инстанции той получи ефективни присъди.