Членове на Европейския парламент от седем различни политически групи изпратиха писмо до европейския комисар по околната среда, морското дело и рибарство Кармену Вела, с което изразяват своята загриженост за критичната ситуация в две български защитени зони - Национален парк "Пирин" и Кресненското дефиле. Това информира коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

От коалицията припомнят, че неотдавна българското правителство прокара промени в плана за управление на Национален парк "Пирин". С промените за строителство се отваря почти половината от територията на парка, която е също част от европейската екологична мрежа "Натура 2000" и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Междувременно Кресненското дефиле, също зона от "Натура 2000", е застрашено поради изграждането на магистрала "Струма".

Атакуваха Нено Димов в ЕП заради Пирин и мнението му, че глобалното затопляне е мит

Атакуваха Нено Димов в ЕП заради Пирин и мнението му, че глобалното затопляне е мит

Националната политика за Пирин нямала общо с председателството

Писмото до комисаря е подписано от Светослав Малинов и Сирпа Пиетикайнен (Европейска народна партия), Джо Лейнен (Прогресивния алианс на социалистите и демократите), Марк Демесмекер (Европейски консерватори и реформисти), Катрин Биърдър (Алианса на либералите и демократите за Европа), Меря Килонен (Европейската обединена левица - Северна зелена левица), Ска Келер и Ребека Хармс (Зелените/Европейски свободен алианс), Елеонора Еви (Европа на свободата и пряката демокрация).

Посочените евродепутати са единодушни - те призовават ЕК да започне наказателна процедура срещу българското правителство за значителни нарушения на законите на ЕС, по-специално на екологичното законодателство, включително неспазване на задълженията по "Натура 2000" в Национален парк Пирин и Кресненското дефиле.

Министерски съвет прокара промени за Национален парк Пирин в ЮНЕСКО

Министерски съвет прокара промени за Национален парк Пирин в ЮНЕСКО

Природозащитниците виждат лобизъм и желание за сеч

От своя страна "За да остане природа в България" алармира, че българското правителство "отчаяно се опитва да заобиколи европейското право, както в случая Пирин, така и за Кресна... Ще бъде шокиращо, ако защитената природа на Европейския съюз се унищожи с европейски средства пред очите на европейските институции", пишат от коалицията.

Национален парк "Пирин" има огромна стойност на национално, европейско и световно ниво заради вековните му гори, красивия ландшафт и биоразнообразието. Независимо от това българското правителство иска да позволи нови строежи в Пирин без оценка съвместимост или стратегическа екологична оценка, изисквана както от Директивата на ЕС за местообитанията, така и от Директивата за стратегическа екологична оценка. Депутатите отбелязват със загриженост, че отговорите на Европейската комисия на парламентарните въпроси стигат до извода, че в Пирин досега не са настъпили нарушения на правото на ЕС.

Еколози протестираха срещу плановете за Пирин, магистрала „Струма“, АЕЦ „Белене“

Еколози протестираха срещу плановете за Пирин, магистрала „Струма“, АЕЦ „Белене“

Близо 30 неправителствени групи от страната...

В Кресненското дефиле се планира изграждането на магистрала Струма. Дефилето с дължина 17 километра е най-богатото откъм биологично разнообразие място в България с близо сто защитени от ЕС видове, като сухоземни костенурки, скални орли, белоглави лешояди, леопардов смок, 12 вида прилепи. Кресненското дефиле е и ключов мигриращ коридор за мечки и вълци. Неотдавнашно решение на български съд не спря изпълнението на плановете за строеж, които представляват непосредствен риск за уникалната флора и дивата природа и нарушават природозащитните директиви на ЕС. Крайно време е Европейската комисия да се намеси, за да гарантира, че цялата автомагистрала ще бъде построена извън Кресненското дефиле, пише в писмото. Още през 2008 г. беше очертан алтернативен план с оценка, одобрена от Европейската комисия.

Съдът окончателно пусна АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Съдът окончателно пусна АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Близо 15 години те саботират изграждането на аутобана