Най-силните мъже в Европа демонстрираха умения и мускули пред храм-паметника „Св. Ал. Невски”. Столицата ни е домакин на европейското първенство „Бодигард” 2016 и събра най-елитните бодигардове в Източна Европа, които са призвани самоотвержено да пазят живота и здравето на президенти и премиери.

Екшън, пистолети (обезопасени) и „тръшнати” на паветата нападатели. Всичко това можеше да се види в първия ден на европейското първенство. То се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Гардове от Беларус, Грузия, Молдова, Полша, Румъния и България дефилираха пред събралото се множество. Страната ни е представена от няколко отбора, сред които смелчаците от Военна полиция и от НСО.

Румен Ралчев, председател на Българската бодигард федерация, приветства участниците в първенството. Благодаря ви, че сте тук, благодаря ви, че сте в добро настроение, нека най-добрите победят, поздрави той бодигардовете.

Зам.-кметът по културата на Столична община Тодор Чобанов изтъкна колко благородна и достойна е професията на бодигард.

Демонстрацията започна, след като бе изслушан химнът на страната и след като батковците бяха приветствани от малчуганите от танцово училище за народни танци, младежкия мажоретен състав и младежкия духов оркестър към читалище „Ботевград”.

Демонстрация на бойни умения представиха и малчуганите от спортен клуб „Адлер”.

За няколко дни София ще се превърне в арена на сила, на която бодигардовете ще премерят умения и знания.

В първата дисциплина „Съпровождане на ВИП-лице с отразяване на атака“ имаше възможност да се включат и хора от публиката. Тази дисциплина има няколко зони на оценка. Първата е слизане от автомобила и построяване на формацията. Оценява се дали гардовете наблюдават своите периметри, както и дали правилно извеждат охраняваното лице от автомобила.

Във втората зона се следи дали бодигардовете наблюдават пълно своите периметри на отговорност. Третата зона на оценка е зоната, в която охранителният екип преминава през група граждани, които желаят да се ръкуват, да се снимат или да поднесат цветя на ВИП-лицето. Тъй като не винаги е ясно дали феновете са добронамерени или това не е подготвено нападение или терористичен акт, екипът за лична охрана трябва да е много внимателен и да действа професионално. Строго се наказва от съдиите грубото отношение към феновете. Екипът за лична охрана трябва да респектира, но в никакъв случай да не използва груба сила или уронващи достойнството на гражданите действия.

По пътя на формацията в тази зона има и имитация на стена, зад която евентуално може да дебне нападател.

В четвъртата зона екипът за лична охрана навлиза в кордон от хора, които приветстват ВИП-а. В тълпата обаче се крие нападателят. Видът на атаката и мястото, откъдето ще бъде осъществена, се определя като предварително състезателният екип е изтеглил билет, в който е указана атаката. Групата на атакуващите нападатели е от 4 до 6 души.

Съдия в зоната избира един от групата на атакуващите и го инструктира каква и откъде трябва да бъде атаката на ВИП-лицето. Нападението може да бъде удар с ръка, крак, нож или подръчен предмет. Един от бодигардовете, който е най-близо до нападението, обезврежда нападателя с нужната техника и похвати. Задължително се отнема оръжието на нападателя, ако той носи такова. Останалите бодигардове евакуират охраняваното лице в автомобила, като задължително това се случва в посока обратна на нападението. В края на евакуацията е задължително да се осигури отново защита на всички посоки.

Изключително добре се представиха в тази дисциплина гардовете от Украйна, като средно получиха оценки над 9. По-слабо бе представянето на нашите момчета от Военна полиция, където оценката беше 8-8,5 средно.

Българските граждани могат да са спокойни за охраната на държавните мъже у нас, тъй като момчетата от НСО се представиха изключително добре и първата оценка 10 бе именно за техния отбор.

Гардовете от Беларус също се представиха на ниво с оценка средно около 9.

Състезанията продължават в дисциплините „Ръкопашен бой”, „Стрелба при съпровождане на ВИП-лице“; „Стрелба от различни положения“, „Стрелба от автомобил”, „Майсторско управление на автомобил”, „Търсене на взривни устройства в автомобил” и „Оказване на първа помощ и евакуация на ВИП-лице”.

Често бодигардовете са мъже в сянка, но това са хора, които са отдали живота си на професията, защото техният живот е на втори план.