Експерти правят оглед на открития контейнер с йонизиращо лъчение на пристанище "Варна-Запад", съобщи Нова телевизия.

След като беше засечено отклонение от нормите, контейнерът беше отделен на специална площадка. За случая е сезирана и районната прокуратура.

За да провери какво е активирало системите за сигурност, специализирана фирма извади товара от контейнера. Периметъра около него беше отцепен в радиус от 25 метра.

Все още не е ясно какво точно е имало вътре. Живеещите до пристанището са притеснени.

Отцепиха контейнер с радиоактивен скрап на пристанището във Варна

Отцепиха контейнер с радиоактивен скрап на пристанището във Варна

Пратката е била за Нидерландия

От морското пристанище са категорични, че контейнер с радиоактивно съдържание не може случайно да попадне на порта, без никой да разбере.

Всички товари на пристанище "Варна-Запад" минават през скенер, който следи за нивата на радиация. Ако бъде отчетено отклонение, се подава сигнал до Гранична полиция.

"Има установено място, където се изолира - далече от хора, далече от техника. Обезопасява се периметър - извън него е гарантирана безопасността за работници, случайно преминаващи, така че няма никакви причини за притеснение", заяви Костадин Димитров, пристанище "Варна-Запад".

Дневно 500 камиона минават през пристанището. Сигнализирането за отклонения е често явление и то може да бъде предизвикано от различни видове керамика или метали.

54 контейнера с незаконен боклук отплаваха обратно за Италия

54 контейнера с незаконен боклук отплаваха обратно за Италия

За сметка на фирмата изпращач...