Мароканският гражданин Науфал Захри, който беше задържан да влиза нелегално през границата ни с Турция на 13 януари и който се издирва за тероризъм и връзки с "Ислямска държава" В Мароко, беше екстрадиран от страната ни днес.

Съгласно постигната договореност между българските и марокански власти служители на Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и ГД "Охрана" при Министерство на правосъдието извършиха екстрадирането на чужденеца от България. 35-годишният мароканец беше екстрадиран с полет за Франция, откъдето ще замине за Мароко.

Екстрадираме мароканеца, издирван за тероризъм в Мароко

Екстрадираме мароканеца, издирван за тероризъм в Мароко

Науфал Захри призна, че е работил за ДАЕШ

Припомняме, Науфал Захри беше задържан на 13 януари тази година за нелегално преминаване на границата ни с Турция. Тогава той се представи на властите за сириец. Мъжът беше настанен в специален дом за временно настаняване на чужденци - "Любимец".

Властите започнаха проверка по случая, в хода на която беше установено, че мъжът е обявен от съдебните власти на Мароко за международно издирване с цел арест и екстрадиция за терористична дейност, като член на терористичната организация "Ислямска държава" (ДАЕШ).

След официална молба на Апелативния съд в Рабат от 14 февруари, Окръжният съд в Хасково реши чужденецът да бъде екстрадиран до родината си.

Задържаният мароканец набирал доброволци за "Ислямска държава"

Задържаният мароканец набирал доброволци за "Ислямска държава"

Предполагаемият терорист Захри е бил доста високо в йерархията на организацията