Не пипайте намерени предмети или вероятни взривоопасни съоръжения, и не се връщайте доброволно в домовете си преди официално да бъде обявен отбой и районът да бъде обявен за безопасен.

На първата извънредна пресконференция за деня в 10.00 часа министрите призоваха към спокойствие. Според военния министър един час след последния взрив ще започне огледът и разследването. 
                     Още...

Това съветва министърът на извънредните ситуации Емел Етем на извънредна пресконференция, на която присъстваха и министъра на отбраната Николай Цонев и здравния министър д-р Евгений Желев.

Етем призова в случай, че бъдат намерени каквито и да е съмнителни обекти да не се докосват, а веднага да се извикат съответните компетентни органи от министерството на отбраната

Тя успокои всички гражданите да не се притесняват за имуществено си, тъй като от полицията са засили позициите си в засегнатите региони.

По думите на Етем ситуацията е овладяна като до този момент „ всички сили на държавните институции работеха с много добра координация. По думите й няма пострадали изчезнали хора.

Тя каза още, че по предварителен оглед на щетите те възлизат предимно на счупени стъкла на сградите, пропукани стенни и мазилки.

Тя успокои: „На хората ще им бъдат възстановени стъклата и другите щети, които имат по своите сгради".

По правилника на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане след края на инцидента общините ще сформират комисии, които да направят оглед и оценка на всички щети, за да могат да им бъдат заделени съответните средства.

По думите на министър Евгений Желев, минути след като той се върна от мястото на събитието, ситуацията е овладяна и няма опасност за здравето на гражданите.

Количеството на въглероден диоксид и на азотния оксид няма да навреди сериозно на гражданите нито в деня на инцидента, нито след това. Въздухът в региона на Чепенци и Челопечене вече не е замърсен и опасността е отминала.

В региона на двете селища в момента в параметър от 6 км се намират около 200 души, по данни на министерството на извънредните ситуации. За тях са осигурени както вода и храна, както и 24-часово присъствие на медицински екипи, включително и подвижна кола на Военно медицинска академия.

Общо 1700 души от близо 600 къщи са изведени от населените места, първоначално в периметър от 2 км, а в последствие на нареждане на екипи на министерството на отбраната на разстояние 6 км от мястото на инцидента.

Министър Николай Цонев беше категоричен - „няма да има втори спад".

Общо 1494 тона продължават да предизвикват малки взривове на всеки 4-5 минути, но по думите на министър Цонев до два часа това ще престане и на мястото на инцидента ще влязат екипи на министерството на отбраната .

Приключване на кризата ще бъде обявен едва, когато целия обявен регион бъде изследван за отломки остатъци и лесно запалими предмети. По предварителни снимки, направени с хеликоптер на министерството на отбраната „ цялото поделение изравнено".

На мястото на инцидента още от сутринта е изпратена подвижна автоматична измервателна станция, която до този момент е установила, че в село Ботунец количеството на въглероден диоксид и на прах надвишава два пъти нормата.

На журналистически въпрос как ще отговори на нападките и исканията за нейната оставка министър Емел Етем отговори: Много хубави нещо е популизма, господа местни управници. Ние свършихме това, което вие трябваше да направите.

Тя припомни, че съгласно закона за защита на населението от бедствия и аварии при извънредна ситуация координацията на населението и всички служби се осъществява от кмета на дадена на община, който сформира кризисен щаб.

Министър Емел Етем беше категорична, че ако се наложи гражданите да не могат да се приберат тази вечер по домовете си за всички, които няма къде да останат за през нощта, ще бъде направена организация и ще им се осигури всички необходимо.

Министър Етем поясни, че официално складовете на министерство на отбраната са се взривили в 6:28, в 6:30 часа е получен първия сигнал на телефон 112, в 6:35 е потеглила първата кола на министерството на вътрешните работи, до 6:45 към мястото са потеглили и линейки и силите на гражданска защита. Самата министърка е получила информацията в 6:35 часа.