На извънредно заседание днес Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС е изслушала родителите на починалия съдия Цветан Ценов, Маша Стоянова и Стефан Стоянов.

Разглеждането на случая от комисията ще продължи и на 18 април, когато ще бъдат поканени за изслушване и шефа на СГС Калоян Топалов, съдия Радостина Данаилова, ръководител на Търговското отделение в СГД, както и съдията, с когото Цветан Ценов е работил в един кабинет.

Припомняме, в нощта срещу 18 февруари съдията Цветан Ценов почина при падане от междуетажна площадка в кооперацията, където е живял, в столичния квартал „Връбница”.
След смъртта му имаше редица спекулации, включително и че съдията е отнел сам живота си следствие на натиск от страна на ръководителя на съда. Самият Калоян Топалов категорично отрече обвиненията.

Именно заради това и магистратите от Етичната комисия към ВСС започнаха проверка.

Председателят й Ясен Тодоров заяви, че по решение на Комисията е поискано да бъде предоставена информация за хода на досъдебното производство, образувано във връзка със смъртта на Цветан Ценов. 

Освен това Комисия „Публична комуникация” трябва да обобщи медийните публикации във връзка с кончината на съдия Ценов, както и твърденията и изказванията на председателя на СГС пред медии, в които според родителите на Ценов има сериозни противоречия.

От ВСС съобщават още, че комисията е взела решение преписката образувана по сигнала на Ст. Стойков и Н. Панков е присъединена преписката по сигнала от проф. Недим Генджев – председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет, по повод производството по вписване на мюсюлманското вероизповедание, както и Декларацията на Управителния съвет на  Българската съдийска асоциация от 19.02.2016 г.