Софийският военно-апелативен съд гледа при закрити врати делото срещу бившия началник щаб на Девета танкова бригада в Горна баня полк. Димитър Митев.

Митев е обвинен за арогантно поведение с подчинените си военнослужещи, уронване на престижа и достойнството на по-младшите командири в присъствието на техните подчинени.

По традиция делото се гледа при закрити врати и засилени мерки за сигурност.

Жертва на тях стана фоторепортерът от News.bg Антон Станков, който снимал подсъдимия преди началото на съдебното заседание.

Военният прокурор отне апарата на фоторепортера ни, изтри снимките и записа личните му данни.

За щастие инцидентът нямаше други последици.

Двама от свидетелите по делото се съгласиха да говорят пред NewsBg с изричната уговорка, че няма да изнасят съществени подробности, касаещи хода на съдебното следствие.

Бившият подчинен на полк. Митев, лейтенантът от резерва Бойко Димитров уточни, че това, което е писано в медиите, е истина.

Има доста неща, които не мога да коментирам, защото съм свидетел по делото, каза той и допълни, че се надява на справедливо решение на съда.

Старши лейтенант от Девета танкова бригада Илко Калоферов подчерта, че началник щабът е от старите кадри, които не са в час с новото време.

Той разказа, че е присъствал на инцидент, след като войник е избягал от бригадата и след това бил върнат в поделението.

Тогава командирът на войника е бил извикан от полк. Митев и в присъствието на други командири е обвинен, че е неспособен да командва хората си и че едва ли не това е довело до бягството на войника.

Очаква се да бъдат разпитани повече от 10 свидетели, потърпевши от действията на бившия началник щаб.