Кандидатът за председател на ВКС Галина Захарова е на мнение, че един мандат от 7 години на главния прокурор се оказва твърде дълъг и то комплексно както за самия ръководител, който е възможно да изчерпи потенциала си, а от друга страна и формира риск от авторитарност.

Мандатите би следвало да бъдат намалени по наша компетентност, уточни Захарова и добави, че е привърженик на идеята за професионално ръководство на всички органи на съдебната власт. Въпросът за разследването на главния прокурор е актуален. По тази тема предстои анализ и работни групи, очаква се доклад на Венецианската комисия и становище на министрите на съвета на ЕС.

Тя заяви, че ще се въздържи от по-задълбочен коментар, тъй като има и запитване към ВКС дали съдия може да разследва главния прокурор. Скоро ще бъде обявен отговорът.

При определени обстоятелства и обществено-политически ситуации на поста на главния прокурор да бъде избиран и човек, който е извън магистратската среда, подчерта Захарова.

Иван Гешев се надява изборът на председател на ВКС да не пожълтее

Иван Гешев се надява изборът на председател на ВКС да не пожълтее

Не чул декларацията и не знае за отговора на ръководството на прокуратурата

Според нея спецификата в положенията на тази фигури обуславя по-широк достъп до външни лица от системата на прокуратурата. Нейното убеждение е, че във ВКС ще може да бъде утвърден принципът на подобни длъжности да се избират хора с високи професионални качества от съответните състави на магистратските органи.

Електронното правосъдие няма алтернатива за Захарова, но въпросът е как и кога точно. Към настоящия момент ВКС не работи със системата за електронно правосъдие. За Захарова по-същественият въпрос е доколко ефективното функциониране на тази система и въвеждането й кореспондира с действащото процесуално законодателство.

Кандидатът за ВКС: Противоречивата съдебна практика е бич на независимостта

Кандидатът за ВКС: Противоречивата съдебна практика е бич на независимостта

Притеснена е от упреците за грешните закони, обеща професионализъм

По отношение на вътрешната организация на ВКС, Захарова заяви, че структурно съдиите във ВКС са разпределени в три колегии - наказателна, гражданска и търговска, всяко от които е с обособени отделения. В гражданска колегия е постигнато обособяване на отделенията по материя и конкретно разглеждани дела, а в наказателна и търговска колегия отделенията са обособени, без да има специализация по материя на разглежданите дела. Не е пречка организацията да продължи да съществува, защото обособяването на отделения е обусловено не само от нуждата на специализация в една или друга материя, обясни тя.

Тя иска запазване на настоящия наличен щат на броя на служителите на ВКС, а не тяхното намаляване.

Лозан Панов вярва, че ще има избор за нов шеф на ВКС

Лозан Панов вярва, че ще има избор за нов шеф на ВКС

Той смята, че съдия Захарова има достойнства и ще бъде достоен последовател на политиката във ВКС