Mинистърът на здравеопазването Радослав Гайдарски заяви в парламента, че съгласно българското законодателство санитарните власти не са задължени да проверяват пратките с храни.

По закона за внос на неживотински продукти проверка се прави само по инициатива на митниците или на самите търговци, които внасят тези продукти.

От друга страна обаче Гайдарски заяви, че главният държавен инспектор е издал заповед за унищожаване на цялата пратка фъстъци от Гамбия, за които бе установено, че са със силно токсично съдържание, информира БНР.

Министърът уточни още, че от РИОКОЗ Варна е издадено предписание за поставянето им под забрана за реализация на пазара и е съставен акт за допуснати административни нарушения.

В столичната РИОКОЗ са представени документи за износ на цялата пратка в Холандия. Всички документи, свързани с проверката, са представени на органи на полицията и прокуратурата, допълни министърът.

Установените случаи на внос на храни, несъответстващи на изискванията за безопасност на храните, са идентифицирани и за тях са уведомени съответните институции в ЕС.