Натравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишното момче от Кардам. Това е заключението и на съдебния лекар, и на експертизата, изготвена от ВМА-София, съобщи БНТ.

Детето е вдишвало този газ. Таблетките на фосфин са попаднали във влажна среда. Според експертите по този начин газът много бързо се освобождава.

В дома на семейството са намерени още такива таблетки, които са били в полуразградено състояние. Към момента обаче не е ясно дали натравяне с този газ е причинило и тежките симптоми при двете сестрички на Стефан. Те вече са изписани и посещават детска градина и училище. 

Версията за хранително натравяне на децата от Кардам не била възможна, смята детски лекар

Версията за хранително натравяне на децата от Кардам не била възможна, смята детски лекар

Според д-р Благомир Здравков има много липсващи детайли около смъртта на момченцето

По думите на районния прокурор на Генерал Тошево - Йорданка Чанева, която се позовава на вещите лица, всички симптоми на пострадалите деца, включително и на починалото момче, са симптомите на отравяне с фосфин. Те са: гадене, повръщане, коремна болка, диария, главоболие, замаяност. При такава интоксикация се получава и неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест.

Установената концентрация на фосфин значително надвишават публикуваните данни за смъртен случай, който се дължи на отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често в първите от 12 до 24 часа

Събират пари за семейството на починалото 9-годишно момче от Кардам

Събират пари за семейството на починалото 9-годишно момче от Кардам

Още няма ясна причина за смъртта на детето

Близките на момчето продължават да отричат, че това е причината за смъртта му и отново се обръщат към лекарите, които на два пъти са посетили малкото момченце.

Не се знае дали ако не е бил поставен медикамент деган на момченцето, е било възможно да се предотврати смъртта и останалите симптоми при децата.

Разследването не е срещу лице, а само за извършено действие. Предстои да се направят експертизи, за да се разбере дали усложненията на децата са били вследствие на този газ. 

Чакат становище от ДАЗД, за да изпишат от болница децата от Кардам
Обновена

Чакат становище от ДАЗД, за да изпишат от болница децата от Кардам

Животът на 11-годишното момиче вече е вън от опасност

Припомняме, 9-годишното дете почина на 29 октомври. Предполага се, че то и сестрите му, които бяха приети в болница в тежко състояние, са се натровили от храна, купена в местния магазин.

Ден по-късно стана ясно, че семейството постоянно мени версиите си за инцидента и не дава конкретна информация какво точно са яли децата, възпрепятствайки по този начин разследването.

На 21 ноември главният прокурор Сотир Цацаров обясни в парламента, че детето е починало от силно токсични отрови срещу гризачи.