Версията за хранително натравяне за трагедията в Кардам не е възможна заради епидемиологичното засягане.

Това заяви детският анестезиолог-реаниматор д-р Благомир Здравков пред bTV.

Той добави, че има твърде много липсващи детайли около смъртта на 9-годишното момче и влошеното здравословно състояние на сестрите му.

"Ако от училищната лавка са си купили храна, те не са си купили две деца, а са си купили 20. При такива инциденти всички деца трябваше да са с гатроентерит. Тук няма такова нещо, членовете на семейството са се хранили с едно и също меню, по едно и също време", допълни медикът.

Чакат становище от ДАЗД, за да изпишат от болница децата от Кардам
Обновена

Чакат становище от ДАЗД, за да изпишат от болница децата от Кардам

Животът на 11-годишното момиче вече е вън от опасност

По думите му прокуратурата е образувала досъдебното производство по член за склоняване към самоубийство заради нормативната уредба, което не означава, че роднините са виновни за смъртта му.

По отношение на другата версия за токсикоинфекциозен синдром на базата на вирус или бактерия, лекарят подчерта, че децата не са били с повишена температура и не са имали изследвания, които да доказват такова възпаление.

Детският лекар посочи, че разследващите трябва да разберат дали се касае за криминален характер на деянието или инцидентно децата са имали съприкосновение с химикали. Той допълни, че има разлика при реанимирането на деца и възрастни хора.

Д-р Здравков коментира, че при децата, които се отглеждат от един родител - рискът за инциденти е 15% пъти по-голям. Той заяви, че е физически невъзможно да се положи еднаква грижа за всички деца.

Семейството на натровените деца от Кардам мени версиите си

Семейството на натровените деца от Кардам мени версиите си

Във ВМА ще бъде извършена съдебно-техническа експертиза

Относно спешният екип, който е отишъл на сигнала, медикът коментира, че те трябва да се справят само на доболнично ниво и при необходимост от специализирано лечение - то се извършва в болница.

По думите му инжекцията против повръщане е препарат, който има нежелани лекарствени реакции върху нервната система, но когато е в токсични дози.

"Малко е вероятно инжекцията да доведе до смъртта на детето", смята д-р Здравков.

Припомняме, 9-годишното дете почина в понеделник. Предполага се, че то и сестрите му, които бяха приети в болница в тежко състояние, са се натровили от храна, купена в местния магазин. Вчера стана ясно, че семейството постоянно мени версиите си за инцидента и не дава конкретна информация какво точно са яли децата, възпрепятствайки по този начин разследването.

Две деца се лекуват във Варна, след като братчето им почина
Обновена

Две деца се лекуват във Варна, след като братчето им почина

Започна разследване на смъртта на починалото дете от Кардам