ГДБОП се включи в международна операция срещу интернет платформата coco.gg. Това съобщиха от МВР. В акцията са участвали също специализирани структури от Германия, Литва, Холандия и Унгария.

Разследването срещу платформата coco.gg започнало през декември 2023 година. В периода от 1 януари 2021 г. до 7 май 2024 г. са образувани над 23 000 съдебни производства, свързани с нея.

Уебсайтът, наричан от френските медии "бърлога на хищници", е блокиран на 25 юни. Според събраната от разследващите информация той е използван за комуникационен канал между организирани групи при извършването на широк спектър от престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, търговия с наркотици, пране на пари, престъпен заговор, нападения и дори убийства.

По първоначална информация над 480 жертви на престъпна дейност, осъществявана от потребители на сайта.

Работата на международния екип по случая продължава.

ГДБОП дръпна шалтера на три пиратски сайта за филми

ГДБОП дръпна шалтера на три пиратски сайта за филми

Установени са лицата, създали и поддържали сайтовете

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че Софийска градска прокуратура (СГП) е изпълнила Европейска заповед за разследване (ЕЗР) на Прокуратурата в гр. Париж, Република Франция. ЕЗР е издадена на 28.05.2024 г.

Същевременно наблюдаващият прокурор от СГП е разрешил присъствието при изпълнение на ЕЗР на френски магистрати и служители от правоохранителните органи на Френската република. Разследването във Франция се води относно администрирането на платформа coco.gg, предлагаща или улесняваща извършването на незаконни услуги - педофилия, сводничество, проституция, порнография, изнасилване и търговия с наркотици.

В рамките на изпълнение на ЕЗР е разкрита банкова тайна, извършени са обиски, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели.