Служители на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) проведоха специализирана операция по противодействие на онлайн сексуална експлоатация на деца. В хода на акцията са задържани двама мъже от Гоце Делчев.

Служителите на специализирания сектор за борба с киберпрестъпността на ГДБОП започнали разследване срещу двама мъже заради съмнения за онлайн сексуална експлоатация на деца и разпространение на порнографски материали, съдържащи сцени с деца.

Хванаха двама разпространители на детска порнография

Хванаха двама разпространители на детска порнография

Открити са множество устройства и файлове със сцени на детска порнография

Вследствие на предприетите действия органите на реда задържат 31-годишния З. М. и 47-годишния К. Т., и двамата от Гоце Делчев, област Благоевград.

Последвал обиск на адрес, ползван от З. М. По време на обиска полицаите откриват 2 000 видеофайла и снимков материал, съдържащи изключително брутални сцени на сексуално насилие на деца на възраст до 12 години.

Предполага се, че З.М. е обменял "колекцията" си с интернет потребители от цял свят, споделящи неговите интереси.

От компютъра на задържания полицаите разбрали и че под фалшиви самоличности мъжът целенасочено е използвал възможностите на социалната мрежа "Фейсбук" за осъществяване на контакти с малолетни и непълнолетни момчета, които склонявал да участват в порнографски представления, както и да обменят материали с подобно съдържание.

Разбиха най-голяма платформа за детска порнография в Европа

Разбиха най-голяма платформа за детска порнография в Европа

От заподозрените 12 са обвинени в педофилия

Другият задържан - 47-годишният К. Т., е използвал анонимността на интернет сайта omegle.com, където е осъществявал целенасочени контакти с момичета, представяйки се за техен връстник. След време, възползвайки се от детската наивност и доверчивост, той успявал да продължи комуникацията чрез приложението "Вайбър" и да ги склонява в реално време да го наблюдават пред камера докато осъществява извратените си желания.

Проведената операция е част от приоритетите на сектор "Киберпрестъпност" в отговор на изключително опасните криминални посегателства на деца.