Подкрепям решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков, неочаквано добро решение. Това коментира пред бТВ проф. Георги Близнашки, конституционалист и бивш служебен премиер по излязлото вчера решение на КС за противоконституционност на назначаването на Кирил Петков от президента Румен Радев. Той поясни, че големият въпрос е в принципите и КС, който е устоял на натиска, който се упражнявал към него. Решението е много пестеливо, чл. 110 е императивна норма, която казва, че министрите не могат да имат двойно гражданство като депутатите, президента и т.н.

Идеята е да се гарантира, че хората, които ще управляват, ще се посветят изцяло на националната кауза. Проблемът за гражданството е фундаментален проблем - Кирил Петков бил е министър, но е заел поста си по неконституционен начин, указът на президента за назначаването му е бил недействителен и оттук възниква проблемът за ефекта на всички негови действия. КС е умерен, но отпраща към решението си от 2020 г. Указът е индивидуален акт на Румен Радев, но е обявен за недействителен към неговото издаване, оттук-нататък всички действия на Кирил Петков като министър са недействителни и могат да бъдат оспорени по съдебен ред, поясни професорът.

Кирил Петков: България загуби частица от своя суверенитет, аз изпълних своя дълг

Кирил Петков: България загуби частица от своя суверенитет, аз изпълних своя дълг

Моят дълг беше да не стоя безучастно

Решението на КС ще има действие за напред, каза още Близнашки. Петков е подписал декларация с невярно съдържание, категоричен е конституционалистът.

Всички са били наясно, че Петков е с двойно гражданство, но са смятали, че могат да го преодолеят, екипът на президента е длъжен да провери. Тук ИК на Радев бяга пред вятъра, като казва, че не е задължен да провери декларацията на Петков, но той е, категоричен е Георги Близнашки. Поясни, че по ГРАО и по други регистри много бързо може да се провери гражданството.

Президентът носи отговорност в случая, но той се ползва с относителен имунитет... но все пак има основания за импийчмънт на Румен Радев, поясни още Близнашки.

Но има нещо друго - появата на Кирил Петков не е случайна, обсъждани са много преди това нещата, бе споменат от американския президент в негова реч, не може новопоявил се политик да попадне в реч на американския президент, смята още той.

На въпрос защо не е изслушан от КС Петков - Близнашки смята, че не е необходимо, тъй като това няма правна стойност.

Кирил Петков внесе в Конституционния съд ново искане за изслушване

Кирил Петков внесе в Конституционния съд ново искане за изслушване

Изслушване на аргументите му не бе допуснато от КС

Придобиването на канадско гражданство не е лесна работа, процедурата е много сложна, 6-месечен курс на гражданско образование, с друго виждане за света, историята, коментира той. За Близнашки остава въпросът как е останал в такъв случай Кирил Петков с двойно гражданство.