При засилен интерес започна изслушването на главния прокурор Иван Гешев в антикорупционната комисия за снимките от стаята на бившия премиер Бойко Борисов.

Главният прокурор обясни, че не иска да нарушава българската Конституция и по конкретно досъдебно производство може да се изказва наблюдаващият прокурор. Обвинител номер едно направи справка за прессъобщенията на прокуратурата по темата. Иван Гешев посочи и срещите си с представители на европейската прокуратура и евродепутати. Цялата информация е предоставена, увери той депутатите, след като бяха отправени критики, че предоставя информация избирателно на евродепутати. По думите на Гешев комуникацията с европейските институции е основополагаща за демокрацията.

Българската прокуратура няма да бъде участник в политически борби, увери той. Трудно е да отговориш на политически въпроси, допълни Иван Гешев, подчертавайки няколко пъти, че е юрист. На какво присъстваме в момента на PR акция, на предизборна кампания, попита Тома Биков от ГЕРБ. Трябва да се знае дали тези снимки са манипулирани, каза Михал Камбарев от ПП, който е председател на комисията за борба с корупцията в НС.

Според депутата от ДПС Александър Несторов депутатите не могат да разберат що е то закон, а дневният ред на комисия не можело да е тема на изслужване. Затова ДПС напусна заседанието. Според Ана Александрова, ГЕРБ, така се оказа, че това изслушване е нелегитимно, защото нямало кворум.

Иван Гешев не знае защо депутатите го викат по спешност

Иван Гешев не знае защо депутатите го викат по спешност

Заради изпратената му по спешност покана заподозря депутатите

Камбарев не се съгласи с аргумента й. Искам изслушване на Лена и на Кирчо за техните записи, защото смятам, че обществото се интересува, ядоса се народният представител от ГЕРБ. Тома Биков уточни, настоявайки за изслушване на Петков и Бориславова относно техните записи, за да се види имат ли те отношение към нейното назначаване за началник на кабинета на министър-председателя. По думите му има обществен интерес да се разследват снимки с автомобил, който снабдява с наркотици Министерски съвет.

Главният прокурор захапа депутатите за закриването на спецправосъдието и предупреди, че така ще се случи амнистия за редица престъпления, със защитени свидетели, които са над 600, както и със СРС -та. Обвинител номер едно критикува законотворците заради уронване на престижа на българските институции пред европейските ни партньори. Като политическа пропаганда Гешев определи твърденията, че няма осъдени за корупция. Корупцията е във властта, изтъкна той.

При опита да се върне комисията към темата на изслушването евродепутатът Цветелина Пенкова обясни, че документите от прокуратурата са изпратени само до евродепутат от ЕНП и са изпращани, по думите й, селективни документи.

В отговор Иван Гешев обясни отново, че главният прокурор не води разследвания и няма право да изнася информация по тях, а на депутатите предостави информационни книжки за правомощията на главния прокурор на Република България.

Очаквах професионален диспут, каза главният прокурор. Комисията ми заприлича на предизборна кампания, в която той не иска да участва. По думите му българските прокурори и разследващи си вършат работата.

Йончева: Нито ЕП, нито българската прокуратура твърдят, че снимките с кюлчетата са  фалшиви

Йончева: Нито ЕП, нито българската прокуратура твърдят, че снимките с кюлчетата са фалшиви

По думите ѝ, ГЕРБ и ЕНП се забъркват в скандал и използват двете институции

Ако снимките са манипулиране, кой е манипулаторът, попита Румен Гечев от БСП и подчерта, че дори и да са манипулирани прокуратурата трябва да даде отговор на въпроса кой иска да злепостави един български премиер, независимо от коя партия е той. Липсата на отговор е повод за истинско притеснение, според Румен Гечев.

Аз също съм много притеснен от много неща и всеки има своите притеснения, сподели Иван Гешев. А като пример той даде притесненията си, че сега се работи по Наказателен кодекс от 1968 г., "от другаря Тодор Живков" и настоя за нов НК.

Това, което се случва е много тъжно за българската демокрация, сподели той. Гешев заплаши да си тръгне от комисията заради опасни ниското ниво в НС. Ивайло Мирчев от ДБ се опита отново да върне към темата на изслушването, като поиска отговор на три конкретни въпроса, по които обаче главният прокурор не говори. 

"На какъв етап е досъдебното производство? Претърсвана ли е резиденцията на премиера Борисов, което трябва да е част от това производство? В тази петорна експертиза на снимките поинтересували ли сте се от IP адреса на изпращача, който стана ясен още часове след публикуването им?" 

След краткото включване на Антоанета Цонева от ДБ с въпрос кога ще си подаде оставката, Иван Гешев заяви, че няма да намерение да я подава, тъй като не вижда основание да прави това. Напротив, гордее се с това, което българската прокуратура прави.

След което Иван Гешев напусна комисията със заявката, че се е почувствал неудобно да участва в предизборна кампания.

Евродепутат пита защо и тя не е получила експертизите за снимките на Борисов

Евродепутат пита защо и тя не е получила експертизите за снимките на Борисов

Изявленията оставят усещането за политизиране на случая