Васил Божков е изпратил сигнал до главния прокурор по мейл. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев в Ябланица, където се провежда поредната спецакция срещу битовата престъпност. 

"Освен във фейсбук е постъпил сигнал по мейл от Божков до главния прокурор, в който той излага определени обстоятелства. Отделно е постъпил сигнал от издание, близко до Цветан Василев. И двата сигнала са разпределени на компетентни прокурори. Задължението на прокуратурата е ясно - да проверява доказателствата както в подкрепа на обвинението, така и доказателства в полза на обвиняемите, подчерта главният прокурор.

Сигурен съм, че ще бъде проверено всичко - дали са комикси, рисунки или сигнали, няма значение, заяви Иван Гешев. Според него обвиняемите и подсъдимите преценяват сами как да се защитават, както и че бизнесмени като Иво Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев преценяват кога да подкрепят други обвиняеми като Божков.

Спецпрокуратурата открива ценности в мазето на Васил Божков

Спецпрокуратурата открива ценности в мазето на Васил Божков

Те не са били съхранявани както тряба и не са реставрирани

Той потвърди, че Джок Полфрийман е поискал чрез защитата си възобновяване на делото срещу него, което също ще се преценява от компетентен прокурор.

Никой не обвинява американската държава, че един гангстер 16 г. се укрива в САЩ, каза още Гешев по повод екстрадирането на Васил Божков и Цветан Василев.

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Главният прокурор поиска съдействието на местната власт

Гешев изтъква още, че проблемът с битовата престъпност може да бъде решен.

По думите му целта е към края на годината нивата на битова престъпност да са чувствително по-ниски от миналата година .

Целта на тези действия е да покажем, че държавата, прокуратурата и МВР ще се опитат да защитят тези хора, заяви Иван Гешев. 

Относно информацията, че Сърбия за поред път отлага делото за екстрадицията на Цветан Василев, главният прокурор подчерта, че причината на Цветан Василев да се укрива в Сърбия е основно политическа. 

Гешев отбеляза, че решение на сръбските власти е да реши кога да го екстрадира. Българските власти са си свършили работата, допълни той. 

Интересът на обвиняемите е да има слаба прокуратура, за да може да бъде командвана, да може да си крадат, както досега 30 години, безнаказано, да не бъдат издирвани, да не бъдат прибирани в арестите, изтъкна още главният прокурор. 

Той коментира и темата за новосъздаденото направление към Върховната касационна прокуратура за взаимодействие с Европейската прокуратура. 

Българската прокуратура, както и аз , подкрепяме г-жа Лаура Кьовеши и Европейската прокуратура, заяви Гешев. По мнението му трябва да разширен обхватът на Европейската прокуратура в посока международен трафик на наркотици, транснационални организирани престъпни групи и транснационално пране на пари.