Главният прокурор на Република България е внесъл в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Р.С. В съобщението то прокуратурата депутатът е посочен само с инициали, но от сайта е видно, че единственият народен представител с такова име е Рена Стефанова от "Продължаваме промяната".

От прокуратурата посочват причината - нуждата от наказателно преследване във връзка с образувано досъдебно производства за престъпление по чл. 343а, ал. 1, вр. с чл. 343, ал. 1 б. "б", пр. 2-ро от Наказателния кодекс.

То е образувано на 13.12.2021 г. по Закона за движение по пътищата.

Стефанова е ударила пресичаща на пешеходна пътека жена, вследствие на което й е причинила средна телесна повреда.

С решение на ЦИК от 19.11.2021 г. Р.С. е обявена за народен представител и след полагането на клетва се явява лице с имунитет. В тази връзка досъдебното производство е прието по компетентност от Софийска градска прокуратура.

Образуваното досъдебно производство може да продължи или с разрешение на Народното събрание, или при писменото съгласие на Р.С., съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл.135, ал.3, вр. с ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Във фейсбук профила си Рена Стефанова реагира с подозрението, че прокуратурата има специално отношение. Това не е новина за нея, като Стефанова поставя думата в качивки.

Тя обяснява ситуацията, като посочва, че не само е направила всичко възможно да спре, но и е оказала помощ, настояла е пострадалата да бъде прегледа в болница и я е откарала лично до най-близкото болнично заведение. Междувременно е уведомила полицията за инцидента и двете с пострадалата са дали обяснения.

При прегледа, че е налице спукване на кост, което ще доведе до затрудняване на движенията на пострадалата повече от 30 дни. Такова увреждане според Наказателния кодекс се квалифицира като средна телесна повреда и предполага образуване на досъдебно производство, каквото е било и образувано. Оказала е пълно съдействие на полицията и разследващите, като е очаквала развитието на производството до неговия естествен завършек, какъвто и да е той, заявява депутатката, която е и юрист по образование.

"Излишно е да обяснявам, колко много съжалявам за случилото се, но за съжаление то е факт! Излишно е да обяснявам, също така, че ако при разследването се установи мое виновно поведение ще понеса и съответните последици."

Заявава и че още утре ще направи необходимото имунитетът й да бъде свален, защото считам, че така е редно!

Задава обаче и някои въпроси:

Има ли връзка между поведението на главния прокурор и обстоятелството, че работя активно за неговото отстраняване от поста ?

Дали не е проявено специално отношение към мен от страна на прокуратурата, която иначе разследва с години подобни деяния, а в моя случай е била удивително бърза?

Какво се случва със следствената тайна ?

Как така се твърди, че съм виновна при положение, че досъдебното производство не е приключило и по отношение на мен ,както и на всеки друг в подобно положение важи презумпцията за невинност?

Настина ли аз съм-най големият проблем на правосъдието в момента?

Бих искала да чуя отговори от стана на прокуратурата на следните истински важни за обществото ни въпроси:

Има ли досъдебни производства срещу депутати, бивши министри, които допуснаха да финансираме със собствени средства енергийната си зависимост от Русия? Чий имунитет поискахте?

Има ли досъдебни производства срещу тези които платиха милиони за неизвършено или лошо извършено строителство на пътища ? Чий имунинет поискахте?

Има ли досъдебно производство срещу депутати, които с поведението и говоренето си в и извън Парламента, насаждат омраза и обслужват чужди, небългарски интереси? Чий имунитет поискахте?

За къщата в Барселона и за кюлчетата в чекмеджето също питам. Чий имунитет поискахте?