Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички, както знаете наближават догодина избори. Политиците правят това, което считат за най-доброто, ако това е най-доброто - българските граждани да ги оценяват, да гласуват. Независимо дали става въпрос за президента, министър-председателя, прокуратурата си върши работата на базата на събраните доказателства, а политическите последствия не ни интересуват. "

Не очаквайте от нас политически изказвания и да влизаме в играта на политиците, защото те искат да се чувстват значими, да ги коментираме, да са важни.

Това заяви главния прокурор Иван Гешев по повод намека на президента Румен Радев, че трябва да бъде извършена проверка на НСО

"Президентът да прецени какво иска. Една седмица казва, че ни няма доверие, после иска да разследваме. Да изясни позицията си и тогава мога да коментирам. И аз съм малко учуден от разнопосочните му мнения", подчерта Гешев.

Той уточни, че в компетентността на главния прокурор влиза надзорът за законност и методическо ръководство.

Опитът на един неуспял политик да щурмува "зимния дворец, не беше успешен.Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Това е проблем на други институции", добави обвинител №1.

Радев: Контролът над НСО е в ръцете на властта и парламентарна комисия

Радев: Контролът над НСО е в ръцете на властта и парламентарна комисия

Тече вътрешна проверка на действията на гардовете на НСО в парк "Росенец"

Гешев добави, че НСО е на подчинение на президента и ако има данни за престъпления, то прокуратурата ще работи, но какво се случва в НСО е работа на президента.

Обвинител №1 посети прокуратурата в Габрово заради спецакция в града по линия на разпространението на наркотични вещества в областта. До момента са задържани 13 души.

На 15 юли МВР и прокуратурата ще отчетат резултатите за първото 6-месечие по темата противодействие на битовата престъпност.

Прокурори влязоха в президентството
Обновена

Прокурори влязоха в президентството

От Габрово Гешев каза, че не бил запознат с подробности по акцията

Главният прокурор коментира и откритите незаконни опасни отпадъци в землището на община Червен бряг: "Изкопани са над 120 тона, за щастие нивото на радиоактивност е ниско. Поради факта, че са опасни отпадъци, вероятно има и киселина, в района се диша трудно. Истината е следната - даваш на една фирма опасен отпадък, официално тя е лицензирана, неофициално тя няма никакъв потенциал, свързана е с теб и твоя бизнес, и тя го закопава и трови българската природа, нашите деца, нас, но те печелят пари от това нещо. Има констатирано още едно място, където също не се знае колко отпадък има, то е близо до водоизточник. Това е безобразие - това не може да се случи никъде в ЕС", коментира главният прокурор.