Главният прокурор Иван Гешев е сигурен, че следствието може да допринесе много за всичко, касаещо борбата с престъпността и това, което българските граждани очакват. С обръщение към Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет Гешев изтъкна, че основен приоритет трябва да бъде издигане на престижа и достойнството на професията "следовател" и възстановяването й.

"Въпреки, че аз съм бил част от следствието 11 години, е знак, че този процес (по възстановяване на достойнството и професията "следовател" - б.р.), е започнал", надява се обвинител номер едно.

Гешев отчита успешно справяне с борбата с киберпрестъпността

Гешев отчита успешно справяне с борбата с киберпрестъпността

По думите му е пресечена търговия с фалшиви американски и български документи при акцията в Шуменско

Иван Гешев се надява, че със съвместните усилия на всички, както и със съвместните усилия на Народното събрание, което да увеличи правомощията на следователите, след няколко години следствените органи да изглеждат по начина, по който изглеждали в едно време, в което сегашният главен прокурор бил по-млад и част от следствието.

Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет избра Петко Петков за негов председател.

Припомняме, според Списъка на действащите следователи по реда на чл. 29д, ал. 1 от Закона за съдебната власт и чл. 5 от Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, право на участие в него имат 427 души.

Чрез потребителско име и парола те ще се регистрират в уеб базирана платформа, която ще отчита общия броя на участниците и наличието на необходимия кворум за провеждане на събранието.

Прокурорската колегия напоително отговори на Лаура Кьовеши

Прокурорската колегия напоително отговори на Лаура Кьовеши

Обясняват каква е структурата структурата на съдебната власт у нас и какъв е статутът на магистратите