От Съюза на съдиите призовават изборът на членове на Висшия съдебен съвет да стане с хартиени бюлетини, призовават от юридическия Съюз.

Първият пряк избор за членове на следващия състав на Висшия съдебен съвет ще бъде в две последователни съботи, като председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд са определили 10 и 17 юни 2017 г. за дати за провеждане на събранието.

Борислав Сарафов оттегли кандидатурата си за член на ВСС

Борислав Сарафов оттегли кандидатурата си за член на ВСС

Номиниран е от 31 прокурори

Според съдийската организация, има множество неясноти относно способността на внедрената от ВСС система за електронно дистанционно гласуване да съответства на изискванията на закона - да осигурява тайната на гласуването и свободното волеизявление, с писмо от 27 април 2017 г. се обърнахме с въпроси към ВСС и разработчика на програмата.
Призоваваме ви, ако считате въпросите ни за основателни, докато на тях не бъдат дадени убедителни отговори, да се въздържате от избор на електронното дистанционно гласуване, се казва в обръщението на Съюза на съдиите.

ВСС отказа техническа помощ за административното правосъдие

ВСС отказа техническа помощ за административното правосъдие

Предложението бе на Георги Колев

От там припомнят, че на първата от двете дати ще се проведе избор на комисии /избирателни и секционни/ и ще бъдат изслушани кандидатите. Гласуването ще бъде следващата събота - на 17 юни 2017 г.

Висшият съдебен съвет, като орган, на когото е възложено от закона да организира и проведе избора, трябва да поеме разходите за командироване, пътуване и нощувки на участващите в Общото събрание съдии, които са извън София.

В много от съдилищата в страната вече се представят на съдиите декларации за избор на начин на гласуване - чрез хартиена бюлетина на втората дата на Общото събрание или чрез електронно дистанционно гласуване, пишат от Съюза.

27 са кандидатите за ВСС от съдийската квота

27 са кандидатите за ВСС от съдийската квота

7 предложения постъпиха в последните часове...

Крайният срок за попълване и подаване на тези декларации, е месец до втората събота на Общото събрание, т. е. до 17.05.2017 г. Доколкото това е срокът, в който и в информационната система се въвежда избраният начин на гласуване и сканираните копия на попълнените и подписани декларации, според ССБ няма пречка в този срок да се промени избраният начин на гласуване, като се подаде нова декларация.