Главният прокурор Иван Гешев се е срещнал с членове на четири от водещите организации на евреите в САЩ.

В проведената във Вашингтон среща са участвали равин Андрю Бейкър, директор по международните въпроси в Американския еврейски комитет, Марк Леви, заместник-председател и главен изпълнителен директор на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство, Лесли Вайс, заместник-директор на организацията, равин Ерик Фъсфийлд, директор по юридическите въпроси в "B'nai B'rith International" - най-старата еврейска обществена организация, и Жаклин Субар, директор по стратегическите партньорства в Лигата против поругаването, изброяват от пресцентъра на прокуратурата.

Иван Гешев е запознал представителите на еврейската общност с ангажимента на българската прокуратура за ограничаване и недопускане на антидемократични и антисемитски прояви у нас. Той е уверил и че се прави всичко възможно да не се допускат прояви като Луковмарш и е съобщил, че "след намесата на прокуратурата" в последните три години такива в София не е имало. 

Той е припомнил историческото решение на България през Втората световна война, като е съобщил, че в София е планирано провеждането на международна научна конференция, посветена на ролята на българските праведници и юристи в благородното им дело по спасяването на българските евреи при Холокоста.

Иван Гешев е информирал представителите на американските еврейски организации за проведената в София през м. декември 2022 г. международна конференция срещу речта на омразата STOP HATE SPEECH, която беше организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация.

Гешев иска съдействие от американски конгресмени заради упадък на борбата с руските хибридки

Гешев иска съдействие от американски конгресмени заради упадък на борбата с руските хибридки

При участие на форум, организиран от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс

В рамките на срещата Иван Гешев е отделил специално внимание на отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Представителите на авторитетните еврейски организации бяха запознати и с проекта на Асоциацията на прокурорите в България и Камара на следователите в България за изграждането на паметник на български юристи, които с действията си са спомогнали за спасяването на живота на хиляди наши сънародници от еврейски произход.

Главният прокурор Иван Гешев е в САЩ

Главният прокурор Иван Гешев е в САЩ

Предвидени поредица от срещи, както и участие в международни форуми