Проверката около Вичо Вичев е в ход. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев на влизане в сградата на ВСС, където днес трябваше да се проведе изборът на административен ръководител на Софийска апелативна прокуратура.

Проверката е във връзка с използване на документ с невярно съдържание от страна на прокурора.

Припомняме, според „Правен свят" преди години Вичев е имал връзка със своя колежка от Софийската районна прокуратура. Жената родила дете, което той отказал да признае, заради което тя завела дело в съда. ДНК тест показал, че Вичев е баща на детето. Той обаче представил документ, че му е правена вазектомия. Съдът се доверил на документа за операцията и решил, че Вичев не е баща на детето. Прокурорката оспорила документа за вазектомията пред въззивна инстанция. Подала и сигнал до Инспектората на ВКП.

След оттеглянето на Вичев в конкурса останаха да участват Венцислав Андреев и Стойчо Ненков, след като стана ясно, че сегашният административен ръководител на САП Вичо Вичев е подал заявление да не участва в конкурса.

Припомняме, вчера стана ясно, че кандидатът за административен ръководител на Софийска апелативна прокуратура Вичо Вичев, който е и действащ административен ръководител, е подал заявление, че няма да участва в конкурса за административен ръководител на Софийска апелативна прокуратура.
„Оттеглянето на г-н Вичев вчера от участие в днешния конкурс даде малко повече технологично време проверката да приключи своевременно и без технологично прибързване. Когато тя приключи, резултатите от нея ще бъдат съобщени", обяви още Борис Велчев.

„Всички си обясняваме случилото се по един и същи начин - винаги има възникване на страсти, когато наближат избори в съдебната власт, и в частност - прокуратурата, вероятно сме свидетели на поредния епизод", обясни главният прокурор.

По думите му, няма срок за проверката на Вичо Вичев. „Нямам фаворит на днешния конкурс, практически не познавам нито един от двамата, нямам наблюдения. За това ВСС се състои от 25 души и всеки ще гласува по съвест, но не бих отложил избора", коментира позицията си главният прокурор.

Той посочи, че днес е чел материалите от пресата, но не може да каже дали са истина или не.
"Не мога да нарека никой компрометиран. Надявам се днес да се избере и административен ръководител за специализирания съд", обяви Борис Велчев.

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет не избра апелативен прокурор на София. Без дискусия между двете кандидатури кадровиците на ВСС пуснаха 14 празни бюлетини. Четирима гласуваха за Андреев, а шестима за Ненков. Борис Велчев заяви, че отговорът на Андреев не е бил убедителен. Неубедителна според Велчев е била и концепцията на другия кандидат - Стойчо Ненков. Главният прокурор определи избора като труден и заяви, че ако Вичо Вичев не беше оттеглил кандидатурата си, е щял да го подкрепи. Велчев оцени досегашната работа на Вичев като апелативен прокурор на София каро успешна.