Апелативният съд в Букурещ ще разглежда делото, по което бившият румънски подофицер Флоричел Аким е обвинен в измяна за предаване на държавни тайни, а българинът Петър Зикулов - в шпионаж. На 8 юни съдът отложи разглеждането на делото срещу тях, съобщи БНР

В обвинителен акт от 22 юни прокурори от румънската Дирекция за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) разпоредиха подофицерът Флоричел Аким и българинът Петър Зикулов да бъдат изпратени на съд по обвинение в измяна чрез предаване на държавна тайна и съответно шпионаж.

По това дело на съд бяха изпратени и двама от ръководителите на румънския военнослужещ Аким - Михай Феркелук и Драгош Петришор, по обвинение в небрежност при пазене на държавна тайна.

Припомняме, българският гражданин Петър Зикулов бе арестуван в края на февруари в Букурещ. Той призна, че е шпионирал за Украйна. Гръмкият скандал с продажбата на военна информация на "трета страна извън НАТО", в която основни действащи лица са българинът и румънският офицер Флоричел Аким, доведе и до безпрецедентното изгонване на украинския военен аташе от Румъния.

Според румънските власти Петър Маринов Зикулов и румънският подофицер от Министерството на отбраната на страната Флоричел Аким са признали, че са шпионирали и продавали информация на Украйна. Въз основа на тези признания е бил експулсиран украинският военен аташе в Букурещ.