Промени в Наказателния кодекс трябва да осигурят адекватна защита на горските служители. За това настоя пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Мирослав Маринов.

По негови думи през миналата година системните нарушители са били над 300. Имало осъдени бракониери. Според него новото предвидено наказание - безвъзмезден труд в полза на обществото, ще има превантивен и дисциплиниращ ефект. Очаква се то да влезе в сила в края на тази година.

Маринов е категоричен, че проблемът е чувството за безнаказаност.

Държавата не намира правилните начини тези нарушители да си платят глобите, обясни той и допълни, че събираемостта на актовете е 20%.

Той настоя горските служители да бъдат подкрепени от всички правоохранителни органи.

По негови думи истинските горски вече са много малко.

Бракониери нападнаха с нож горски стражар край Разлог

Бракониери нападнаха с нож горски стражар край Разлог

Единият дори опрял оръжието до гърлото на горския служител

По отношение на нападенията и заплахите срещу горските служители инж. Маринов заяви, че за последните три години са регистрирани около 50 такива случая. В действтелност обаче те били много повече.

"Гората какво е? Един магазин без ограда. Ако не се промени мисленето на хората, много трудно се опазва такъв ресурс. До всяко дърво не може да има горски служител", отбеляза той.

Шефът на ИАГ обаче поясни, че бракониерските набези не са характерни за цялата страна. По негови думи има няколко конфликтни точки, където това се случва по-често, а именно Разложката котловина и Северозападът - в района на Районната дирекция по горите - Берковица.

Маринов подчерта, че законът позволява на горските надзиратели и стражари да носят лично оръжие.