Тъмносините Радан Кънев и Атанас Атанасов предприеха "гюленистка атака" срещу вътрешния министър Румяна Бъчварова в парламента.

Те използваха петъчния парламентарен контрол, за да поискат обяснение за връщането на заловените у нас "гюленисти" на Турция.

Турция плаши САЩ с влошаване на отношенията, ако не им предадат Гюлен

Турция плаши САЩ с влошаване на отношенията, ако не им предадат Гюлен

САЩ обаче искат достатъчно доказателства

Атанасов изтъкна острата чувствителност в обществото ни към нарушаването на човешки права в южната ни съседка. Реформаторът цитира нормативните актове, които не позволяват предаването на бягащи политически репресии.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че въпросните лица са влезли незаконно в страната ни. Имали и редовни лични документи. Двама от деветимата били без документи и се обявили за сирийци. Целта на цялата група била Западна Европа. Никой не обяснил, че бяга по политически причини.

Те са били уведомени за мерките, които ще бъдат предприети спрямо тях. Никой от тях не е поискал международна закрила, поясни силовият министър. Двамата сирийци са поискали мярка за закрила. Те са отведени в дом за временно настаняване на чужденци. Седемте са върнати по съответния ред.

Атанас Атанасов обаче изрази съмнение в казаното от министъра. Незаконно са влезли в страната, но това обстоятелство няма никакво значение, подчерта тъмносиният депутат. Това, че гюленистите се крили, означавало, че бягат от нещо според него.

Румяна Бъчварова отново изтъкна, че се е действало в интерес на националната сигурност и на българските граждани.