Мигрантският натиск спада. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, цитиран от Нова телевизия.

Днес той присъства на церемонията по награждаване на пътен полицай на годината.

Относно гонката, след която бяха заловени десет нелегални мигранти, превозвани в луксозен джип, Демерджиев предположи, че целта е била границата ни със Сърбия. Колата е била управлявана от естонски гражданин.

"Тук е ред да апелирам към Народното събрание - ниските наказания, това, че не са криминализирани доста голяма част от деянията за трафик на хора, доведе до това хора от цяла Европа - като естонци и италианци, дори украинци, почти няма българи в това, да идват тук, да извършват тази дейност и ние се борим с тези хора по една единствена причина - нямаме тежки наказания", подчерта вътрешният министър.

Шофьор на луксозен автомобил с мигранти опита да блъсне полицай и избяга след гонка

Шофьор на луксозен автомобил с мигранти опита да блъсне полицай и избяга след гонка

Екшънът се е разиграл край София

Той призна, че го е срам да гледа патрулните автомобили, с които пътните полицаи изпълняват служебните си задължения, и увери, че ще направи всичко възможно те да бъдат технически обезпечени.

По повод случая, при който висш служител на "Гранична полиция" беше хванат с подкуп от 2000 лв, Демерджиев потвърди, че е ставало въпрос за обществена поръчка с GPS системи за охрана на границата. Той обясни, че няколко седмици "Вътрешна сигурност" са работили по случая.

Трафиканти на хора или на наркотици подозират разследващите за убития граничар

Трафиканти на хора или на наркотици подозират разследващите за убития граничар

Все още не може да уточни националността на двамата задържани

"Правим всичко възможно да следим служителите си и да знаем с какво се занимават те. Работим и без да ни подават сигнали", увери Демерджиев.

Той отрече информацията, че военният, давал наряд със загиналия край Елхово граничен полицай, е стрелял по подкреплението, което дошло на помощ в нощта на инцидента.

Демерджиев заяви, че в момента военните се снабдяват с радиостанции, които да са съвместими с тези на служителите на МВР.