Върховният касационен съд излезе с решение по делето срещу Христо Бисеров с оправдателна присъда.

С днешното решение бившият заместник-председател на Народното събрание и ДПС Христо Бисеров е окончателно оправдан.

Припомняме, покуратурата изправи Христо Бисеров пред съда по обвинение за неплатени данъци за близо 26 000 лв., нарушаване на валутния закон с недекларирани сметки пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария.

И трите съдебни инстанции оправдаха подсъдимия политик. С решението си от днес ВКС потвърждава напълно присъдата на Софийския апелативен съд.

Христо Бисеров застава пред Апелативния съд

Христо Бисеров застава пред Апелативния съд

Запорираното имущество на

С присъдата на СГС Христо Бисеров е признат за невинен и по трите повдигнати срещу него обвинения - по чл. 255, ал. 3 вр. ал. 1, т. 2, пр. 2 вр. чл. 93, т. 14 от НК - да е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери; по чл. 251, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК - при условията на продължавано престъпление да е нарушил задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, като стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери; и по чл. 313, ал. 1 от НК - да е затаил истина в подадена по електронен път и на хартиен носител писмена декларация до Сметната палата относно притежавани суми в различна валута.

Касационните съдии не приемат за основателна жалбата на министъра на финнасите, които оспорват оправдателната присъда за престъплението по чл. 255, ал.3 вр. ал. 1, т. 2, пр. 2 вр. чл. 93, т. 14 от НК - по анализа на САС на суифт-съобщенията от 12.12.2012 г., за превод на суми от сметка в една банка към такава в друга банка не може с категоричност да се приеме, че титуляр на сметката, от която е направен преводът, е Христо Бисеров. Т.е. не може да се каже категорично, че преведените средства представляват реализиран от него доход, подлежащ на облагане.

Оправдаха Бисеров

Оправдаха Бисеров

По всички повдигнати обвинения. Разноските по делото остават изцяло за сметка на държавата

ВКС се съгласява с решението на САС, че по естеството си съобщенията не представляват първичен счетоводен документ и в тях е отразено единствено кой е клиентът - наредител. Отчетено е, че това може да бъде не само титулярът на банковата сметка, но и всяко друго лице, което на различно правно основание е овластено да се разпорежда със средствата по нея.

И според САС, и според ВКС това, че и в двете съобщения е посочен адрес, съвпадащ с адреса на подсъдимия, това отново има отношение към идентификацията на наредителя, но доколкото обективно не е било възможно да се изследват подписите върху първичните банкови документи, той може да бъде само косвено доказателство, че преводът е нареден от Бисеров. Съвсем отделен е въпросът, че той е живял на адреса, отразен в суифт-съобщенията, в период, предшестващ инкриминирания с близо дванадесет години.

Христо Бисеров разбирал в какво го обвиняват, но не разбирал защо

Христо Бисеров разбирал в какво го обвиняват, но не разбирал защо

Делото срещу Бисеров тръгна по същество

Освен това ВКС потвърждава тезата на САС, че ревизионният акт не е годен доказателствен източник за фактите, че подсъдимият Бисеров дължи данък именно в посочения от обвинението размер и именно за доход, реализиран през годината, визирана в обвинителния акт.

Върховните съдии пишат в мотивите си, че след като не е установил по изискуемия от НПК безспорен и категоричен начин, че Бисеров е титуляр на сметката в швейцарската банка, от която са осъществени двата превода, както и че средствата за тези преводи представляват облагаем доход, реализиран през 2012 г., респективно, че за тях се дължи данък върху доходите на физическите лица, въззивният съд законосъобразно е потвърдил присъдата, с която подсъдимият е оправдан по обвинението за избягване установяването и плащането на данъчни задължения посредством затаяване на истина в годишната данъчна декларация по ЗДДФЛ за 2012 г.

Съдът приема, че касационната жалба на министъра на финансите също е неоснователна, тъй като по отношение доказването на данъчните престъпления е приложим единствено НПК, а не и ДОПК.

Ново обвинение срещу Бисеров до края на месеца, обеща Цацаров

Ново обвинение срещу Бисеров до края на месеца, обеща Цацаров

Бисеров трябва да отговаря за извършени три

На правилата на НПК се подчинява и разглеждането и доказването на гражданския иск. Това означава на първо място, че следва по несъмнен и категоричен начин да бъде установено виновно и противоправно поведение на дееца, както и пряка и непосредствена причинна връзка между действията и/или бездействията му и настъпилите вреди за гражданския ищец, като е недопустимо изводите за вината на извършителя и за размера на вредите да се основават върху законови презумпции или предположения по отношение на фактите.