359 грама контрабандни златни бижута, монети и скрап от златни изделия откриха митническите служители на Митнически пункт „Малко Търново”

Златото е открито при проверка на луксозен джип с марка „Порше Кайен".  Автомобилът с румънска регистрация пресичал граничния митнически пункт за Турция, а пътуващите в него четирима румънци заявили, че са туристи.
Те били заявили, че не пренасят никакви стоки, валути или изделия от благородни метали за деклариране.

При последвалата митническа проверка на превозното средство и багажа на пътниците, митническите служители откриват в една от чантите между лични вещи пакет, съдържащ  75 употребявани  накити - гривни, пръстени, обеци от жълт метал, две монети и скрап от жълт метал с общо тегло 359 грама.

Пътуващите двама мъже в джипа са признали, че пренасят златните изделия с цел продажба в Турция , но „не знаели" , че трябва да ги декларират.

Според първоначалната експертиза, задържаните общо 359 грама изделия са от 14 до 22-каратово злато. Иззетите златни изделия  подлежат  на отнемане в полза на държавата, а румънците са санкционирани с актове за нарушение на Валутния закон и Закона за митниците за контрабандно пренасяните от тях съответно 205 и 154 грама златни изделия.