Възможно е затворник да продължи да прави телефонни измами, дори да е вече зад решетките. За този проблем призна вицеомбудсманът Диана Ковачева на пресконференция в Плевен.

Като един от проблемите, характерен за всички затвори в страната, е че продаваните фонокарти в лавките на местата за лишаване от свобода, са скъпи. Лишените от свобода се оплакват от завишените цени на телефонните разговори, особено, ако близките им са в чужбина.

Предложили поевтиняване на телефонията в затворите, от министерството мълчали

Предложили поевтиняване на телефонията в затворите, от министерството мълчали

Абсурдно е да се харчат държавни пари, когато има чужд инвеститор, недоумяват от компанията

От друга страна управата на затворите не може да контролира с кого и какво говорят хората, които изтърпяват наказание "лишаване от свобода". За нас проблемът е да се установи контрол. Подобен измамник може с такава карта да извършва измами, призна Ковачева.

МП обеща търг за телефонията в затворите

МП обеща търг за телефонията в затворите

Затворниците ще говорят чрез обществена телефония до новия оператор

Предишната практика е била затворникът да посочва 10 телефонни номера, с които да разговаря, но липсата на телефонна система за местата на лишаване от свобода и невъзможността за безналично плащане, не позволява на властите да упражняват контрол. Дори с разрешение от съда не могат да контролират с кого говорят затворниците, стана ясно на пресконференцията.

"Защо се налага да плащат бюджетни средства да осигурят телефонни апарати за съобщителната система в затворите - колегите са посочили монопол с доставчика, в случая - БТК", каза Ковачева.

Неправителствена организация е потърсила подкрепа от общината за своя проект за социализация на освободените от затвора. Те не искат субсидия от държавата за това. Идеята им е да се разкрие паркинг на територията на бившето военно поделение, бившия дисцип в Плевен. Там да има автомивка и център за подмяна и баланс на гуми - това ще осигури 12-18 работни места на бивши затворници, които са квалифицирани и могат да преживяват. Кандидатства се по проекти. Подобно предприятие ще бъде в подкрепа на бивши затворници да намерят своята реализация - трудова, професионална и житейска, заяви Георги Милков.

Държавата не отпуска пари за реинтеграция на бивши затворници. Подготвен е проектодокумент, който да регламентира тази дейност.

Спешно проверяват реда в затворите

Спешно проверяват реда в затворите

Проверката е разпоредена от министъра след скандални клипове

Конституцията забранява, но законът разрешава да се четат писмата на затворниците, стана ясно на същата пресконференция, изнесена от на екипа на омбудсмана след проверка в затворите. Недопустимо е да се четат писма на лишените от свобода, заявиха от екипа на обществения защитник.

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева очерта проблемите за лишените от свобода. "Основният проблем е, че няма работа", каза тя. Доста високо е нивото на неграмотност на лишените от свобода, то е до степен на непознаване на буквите, невъзможност да четат и да пишат. Затова приканват затворниците да повишават образованието си. 11% учат зад решетките, а доста от грамотните активно използват затворническите библиотеки.

Сред лошите практики Ковачева очерта и факта, че цените на храните в лавките са завишени. Същите лавки обаче дават възможност близките на затворниците да закупят храни. Така се пресича се възможността да се сложат наркотици, телефони в храната.

За да се понижат цените, препоръката на омбудсмана е да се купуват стоки от производители или от търговци на едро и преки доставки от териториалните поделения.

Има проблеми при прилагането на закона, разказа конкретни казуси Ковачева. Един от тях е, че няма яснота, ако изтърпяването на наказанието приключва в почивен ден, кога точно да бъде пуснат затворника, за да не се окаже, че управата на затвора надвишава правата си.

Друг проблем имат в затвора в Белене охраната на лишените от свобода нямат достатъчно автомобили за возене до съдебни заседания. Там вариантите са или да се осигурят повече коли, повече служители или в рамките на затвора да има помещение, където на място да се гледат делата. Има риск затворниците да избягат при това превозване. Ако се осигури помещение в затвора, то трябва да дава възможност на публичност на съдебните заседания. Там планират изграждане на зала за конферентна връзка между затвора и съда за разпит на лишените от свобода.

Липсата на лоялни, мотивирани и добре обучени надзиратели също не бе пропусната. "Имаше емблематичен случай с общежитието в Дебелт. То известно време не можеше да бъде открито поради липса на служители. Трудно е да намериш лоялни служители, които да не внасят телефони и наркотици в затворите", каза Ковачева.

9 млн. лева за по-високи заплати на надзирателите в затворите намери МС

9 млн. лева за по-високи заплати на надзирателите в затворите намери МС

Захариева убеждава, че това не е предизборно

Подготвя се обучителен център за надзиратели, където да има и зала за обучение на бойни изкуства - у нас надзирателите ползват палки вместо бойни техники за справяне с агресията на затворниците.