Софийската районна прокуратура (СРП) се самосезира след клипа, в който певицата Диона рекламира енергиен прах. Това предаде БТА.

Държавното обвинение е възложило проверка по случая на Националната полиция. Целта е да се установи има ли данни за извършено престъпление срещу здравето.

Припомняме, че ВМРО подаде сигнал в прокуратурата срещу певицата Диона, защото в рекламния клип тя внушава употреба на наркотични вещества. Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще санкционира с до 30 000 лева фирмата, разпространяваща енергийния прах, рекламиран от изпълнителката.

От МЗ съобщиха, че енергийни продукти, които се приемат чрез вдишване през носа не са разрешени от ведомството. Според БАБХ продукти като "Sniff Bull Energy Dust" и "Wildkraut energy sniff" не могат да бъдат класифицирани като храни по смисъла на законодателството в областта на храните, тъй като се приемат чрез вдишване и не попадат в храносмилателната система.

Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазването и Комисията за защита на потребителите (КЗП), работят съвместно за оценка на общата безопасност и допустимостта на енергийните прахчета на пазара.

По-рано днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди проверки във физическите обекти, за които има информация, че предлагат енергиен прах.

Министър Кондева разпореди проверка на обектите, предлагащи енергиен прах

Министър Кондева разпореди проверка на обектите, предлагащи енергиен прах

Те ще бъдат извършвани съвместно от РЗИ и КЗП