Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди проверки във физическите обекти, за които има информация, че може да предлагат енергиен прах, съобщават от МЗ.

Проверките ще се извършват съвместно от Регионалните здравни инспекции и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Извършен е мониторинг от разстояние на места, където е възможно да се предлага този енергиен продукт. Изготвен е списък на обектите, които ще бъдат проверени. Информацията от проверките ще бъде предоставена на компетентни органи.

След установяване на произхода на продуктите, веригата на доставки, както и вложените суровини и съставки, ще бъде изготвена преценка за безопасността на предлаганите продукти. В резултат на това ще се вземе решение за тяхното ограничаване или забрана.

Припомняме, че темата с енергийните прахчета придоби публичност след реклама на продукта "Sniff bull" от певицата Диона. ВМРО подаде сигнал в прокуратурата, защото в клипа изпълнителката внушава употреба на наркотични вещества, тъй като енергийният прах се приема през носа.

През изминалия ден от МЗ посочиха, че  нергийни продукти, които се приемат чрез вдишване през носа не са разрешени от ведомството. Според БАБХ пък тези продукти не могат да бъдат класифицирани като храни по смисъла на законодателството в областта на храните, тъй като се приемат чрез вдишване и не попадат в храносмилателната система.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) пък обяви, че ще санкционира с до 30 000 лева фирмата, разпространяваща енергийния прах, рекламиран от певицата Диона в Instagram.

Три институции мислят дали енергийните прахчета са опасни и ли не

Три институции мислят дали енергийните прахчета са опасни и ли не

Енергийни продукти, които се приемат чрез вдишване през носа не са разрешени от МЗ