Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) потвърдиха присъдата на Апелативния спецсъд (АСНС), с която е оправдан бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин по обвинение за безстопанственост, съобщиха от ВКС.

Решението не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по протест срещу въззивната присъда на Апелативния спецсъд, с която е отменена присъдата на Специализирания наказателен съд. С въззивната присъда подсъдимият Христо Ангеличин е признат за невиновен в това, че в периода 17 ноември 2016 г. - 01 декември 2016 г., като заместник-министър на външните работи не е упражнил достатъчен контрол.

Той е трябвало да проконтролира работата на директорите на дирекциите "Бюджет и финанси", "Сигурност на дейността и информацията" и "Управление на собствеността и МТО". Те са отговаряли за управлението, разпореждането и отчитането на обществено имущество. От липсата на контрол е ощетено Външно министерство в размер на 419 934,29 лв. Ангеличин е оправдан по обвинението по чл. 219, ал. 2 от НК.

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) приема, че протестът е неоснователен. Основните доводи в него се отнасят до приложението на закона. Прокуратурата оспорва извода на АСНС за несъставомерност на извършеното от подсъдимия деяние.

"С нея обаче на подсъдимия е възложил само общи задължения за наблюдение и контрол над дейността на осем дирекции (включително на процесните три дирекции), без да са конкретизирани действията, които той следва да извършва, контролирайки дейността на работещите служители и техните директори и то във връзка с осъществяваната от тях дейност по управлението, разпореждането и отчитането на обществено имущество, което е задължително, за да е осъществен съставът на чл. 219, ал. 2 от НК", категорични са върховните съдии.

В мотивите на ВКС се казва: "Няма спор по делото, че в края на м. ноември 2016 г. инкриминираните средства са заплатени от задграничните представителства на фирма "Балкантел", която се задължила да им достави и монтира автоматични телефонни централи. Няма спор също, че дружеството установило невъзможност да изпълни договореностите поради липса на регистрация по ДДС в съответната чужда държава и на 05 декември 2016 г. върнало парите на задграничните представителства. Тези обстоятелства сочат, че доставчикът се е отказал от изпълнение на договора и е върнал полученото".

Досъдебното производство за престъпление от длъжностни лица във Външно министерство е образувано на 16 декември 2016 г. Христо Ангеличин е привлечен към наказателна отговорност на 16 януари 2017 г.

Припомняме, по това дело Ангеличин се защити с практиката. От прокуратурата му повдигнаха обвинение за престъпление по служба - нередности в договор за закупуване на телефонни централи за посолствата ни в чужбина. Макар и от прокуратурата да не посочиха конкретно име, а "сигнал на гражданин", стана ясно, че това е депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин. Според обвинението Ангеличин е разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства да заплатят на посочено от него търговско дружество сумата от 429 422 евро, без самата обществена поръчка да е била проведена. Ангеличин изказва и протест срещу начина, по който прокуратурата борави с числа, тъй като по думите му не може да се събират просто числата за 12 задгранични представителства. На 20 януари 2017 г.

На 10 май 2017 г. прокуратурата внесе в съда обвинението срещу Ангеличин, в спецзвеното "Антикорупция".

На 5 октомври 2018 г. Ангеличин получи условна присъда от Спецсъда.

Година по-късно, на 22 април 2019 г. в Апелативния спецсъд оправдаха Христо Ангеличин за телефонните централи на МВнР.

Към момента на образуване на досъдебното производство - при повдигане на обвинението, платените пари вече са били върнати и за това няма щета за МВнР. Това обстоятелство прави деянието на подсъдимия несъставомерно, защото липсва обективният състав на престъплението безстопанственост. "Възражението в касационния протест, че връщането на паричните средства следва да се цени само като смекчаващо вината обстоятелство е неоснователно" - категорични са върховните съдии.