Три едномесечни бебета са приети в Добричката болница след имунизация със задължителна ваксина срещу Хепатит тип В, предаде БНТ.

Според лекарите причината е в страничните ефекти на ваксината. Медиците признават обаче, че досега в практиката си не са се натъквали на подобни странични ефекти.

Близките на бебетата пък настояват да се провери партидата на ваксината, защото и трите са били ваксинирани в един ден и в един и същ кабинет.

Децата са приети с диагноза "токсична реакция от лекарствено вещество".

По време на имунизацията са били напълно здрави и за лекарите е малко странно, че и при трите бебета има странични ефекти, въпреки че са упоменати от производителя като възможни 1 на 10 000.

Според лекарите състоянието на децата е добро и не са засегнати жизнено важни органи, но препоръчват следващият, трети прием на ваксината, да не се прави.

На децата са давани противогрипни сиропчета и свещички, показва проверката на здравното ведомство. Тъй като те са много малки, това е довело до предозиране и реакция на черния дроб.

Именно неразположението на черния дроб е подвело лекарите, че става въпрос или за страничен ефект от имунизацията или за възможна хепатитна зараза.

За хепатит или проблеми с ваксината обаче не може да става дума, категорични са от здравното ведомство. Бебетата вече са изписани и са в добро състояние.

От РИОКОЗ са започнали проверка и не са констатирани нарушения в начина на съхранение на ваксината. Окончателните резултати ще бъдат ясни утре.