Инспекцията по труда в Кюстендил започна проверка на фирмата "Феникс"-Дупница, собственост на Кольо Илиев, който беше обвинен за неправилно управление на отпадъци, предаде БНТ. Той е създал опасност за здравето на хората и е нанесъл вреди на околната среда при големия пожар, който повреди част от магистрала "Струма" при Дупница.

Инспекцията по труда проверява дали фирмата продължава да работи и дали служителите ѝ получават заплатите си. До момента е установено, че всички работници имат сключени трудови договори.

"Има задължения работодателят при рязка промяна на финансовото състояние на фирмата да информира работниците. В хода на проверката се установи, че работниците полагат труд на площадката на фирмата, че не са в престой." - заяви директорът на Инспекцията по труда в Кюстендил Валентин Златински.

От фирмата обясниха, че засега продължават да работят, спазвайки наложените ограничения за приемане и обработка на нови суровини.

Започнаха претърсвания в базата за отпадъци край Дупница

Започнаха претърсвания в базата за отпадъци край Дупница

Полицията издирва собственика Кольо Илиев

"В момента имаме възможност да сортираме наличната суровина, нямаме право да вкарваме суровина от фирмите. На фирмата ни е забранено да изкарва от суровината, така че гледаме доколкото е възможно да продължим в нормален ритъм дейността си." - коментира Емилия Алексиева, служителка във "Феникс Дупница".

От фирмата заявиха още, че търпят загуби заради невъзможността да изпълняват сключените договори.

В понеделник Окръжният съд в Кюстендил ще разгледа искането на прокуратура за налагане на по-тежка мярка за неотклонение на Кольо Илиев. Той беше пуснат под гаранция от съда в Дупница срещу 10 000 лв.

Припомняме, срещу шефа на "Феникс ресурс" са повдигнати две обвинения - за причиняване на немаловажни вреди за околната среда при управление на отпадъци не по установения ред, за което може да получи от 1 до 5 години затвор и глоба от 5 до 30 000 лева, както и за запалване по непредпазливост на чужд имот, при което са последвали значителни вреди, с предвидено наказание "лишаване от свобода" до 5 години.

Районна прокуратура - Дупница е внесла в съда и допълнителни четири тома, съдържащи доказателства в подкрепа на направеното искане. То ще бъде разгледано от Окръжен съд - Кюстендил на 17 февруари 2020 г.

Кольо Илиев беше обвинен за пожара под виадукта на магистрала "Струма" през август миналата година. Той е със забрана да напуска страната.

РИОСВ-Перник направи неуспешен опит да връчи предписание за затваряне на депото за отпадъци на "Феникс"-Дупница.

След като бе издирван 3 денонощия Кольо Илиев се предаде сам в полицията.

Собственикът на депото край Дупница се предаде в полицията

Собственикът на депото край Дупница се предаде в полицията

Кольо Илиев беше издирван в продължение на 3 дни